Gravide får omstridt medisin

Fødeavdelinger over hele Norge bruker magesårmedisinen Cytotec ved induksjon av fødsel, men i USA advares det mot denne praksisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Cytotec

- Indikasjoner for Cytotec er forebyggelse av ventrikkel- og duodenalsår ved samtidig behandling med ikke-steroide antiinflammatoriske midler hos pasienter med legemiddelrelaterte sår i anamnesen.Kilde: Felleskatalogen

- Bruken av misoprostol kan ha alvorlige bivirkninger, inkludert revnet livmor, som kan resultere i alvorlige blødninger og i at en må fjerne livmoren. Bruken kan også resultere i død for mor og barn, skriver den amerikanske legemiddelmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) i sin advarsel.
Vil ikke bruke Cytotec
Misoprostol, som er virkestoffet i Cytotec, er ikke godkjent for induksjon av fødsel verken i Norge eller USA, og amerikanske helsemyndigheter advarer mot å bruke legemidlet til dette formålet.
Også legemiddelmyndighetene i EU advarer mot å bruke misoprostol-tabletter vaginalt. Dette ble gjort i 2008.
- Veldig mye brukt i Norge
Avdelingsoverlege og professor Pål Øian ved Kvinneklinikken på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sier til Dagens Medisin at Cytotec er veldig mye brukt i Norge til induksjon av fødsel, og at mange har god erfaring med dette:
- Mange produsenter er tilbakeholdende med å gi indikasjon på sine medisiner til bruk ved graviditet. Når det gjelder Cytotec, er det også slik at produsenten i USA ikke vil godkjenne bruken når det gjelder graviditet, særlig i forhold til abortproblematikken, sier Øian.
I den norske veilederen i fødselshjelp fra 2008 er Cytotec fremhevet som et middel man uten risiko kan bruke i forbindelse med igangsetting av fødsel:
«Preparatet Cytotec er ikke registrert på indikasjonen modning av cervix/induksjon av fødsel. Det benyttes nå ved mange sykehus i stedet for Minprostin gel eller Prostin vaginaltablett. Cytotec har tilsvarende effekt og er ikke forbundet med økt risiko», heter det i veilederen.
«Et åpent spørsmål»
- Det har vært hevdet at det gir kraftigere virkning enn andre medikamenter, men det er fortsatt et åpent spørsmål. Man skal tenke seg om når det gjelder induksjoner generelt. Alle medikamenter som settes i skjeden, deponerer stoffet der. Når det først virker, vet en ikke hvor kraftig det virker. Man skal derfor tenke nøye igjennom når det er grunnlag for å indusere fødsel, særlig det man setter i vagina eller livmorhalsen, sier Øian.
Lettere å oppbevare
I Norge har man ment at Cytotec er like bra å bruke som de andre, til tross for at alternativene er godkjent til denne bruken.
 Professor Kjell Åsmund Salvesen ved Lunds Universitet og NTNU/St. Olavs Hospital i Trondheim sier at fordelen med Cytotec er at dette legemidlet er billigere - men også at tablettene kan oppbevares i romtemperatur.
- Det finnes mye god forskning som viser at dette er et godt legemiddel å bruke til dette, sier Salvesen.
Problemet er at produsenten ikke lager tabletter som kan brukes uten at de deles opp i mindre doser, mener Salvesen:
- Nå deler apoteket opp tablettene i mindre biter for oss. Apoteket greier imidlertid ikke å få dette ett hundre prosent riktig hver gang ettersom tabletten må deles i fire til åtte biter.
Sendte pasient hjem
I fjor fikk St. Olavs Hospital kritikk fra Helsetilsynet fordi sykehuset hadde handlet uforsvarlig da en kvinne ble sendt hjem med to doser av medikamentet etter en fremprovosert fødsel.

- Den praksisen har vi nå sluttet med, og vi sender ingen hjem, sier Salvesen.
Salvesen tror at økonomien ikke er så viktig i valget av legemiddel til induksjon av fødsel.
- Det som er viktig, er at vi har en metode som vitenskapelig virker, sier han.
Vil se på anbefalingene
Norsk Gynekologisk forening er i ferd med å revidere den norske veilederen i fødselshjelp.
Pål Øian er medlem av kvalitetsutvalget i Norsk Gynekologisk forening med ansvar for fødselshjelp.
Han sier at også bruken av Cytotec skal vurderes når den nasjonale veilederen i fødselshjelp skal revideres i løpet av 2012.
Legemiddelverket: - Legen har ansvaret
Statens legemiddelverk deler amerikanske FDAs syn på bruken av Cytotec, men vil likevel ikke advare mot bruken.
- Det er sykehuset og behandlende lege som må ta ansvaret, sier medisinskfaglig direktør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.
Forutsetninger
Madsen sier at dersom man bruker medisinen utenfor godkjent indikasjon, bør følgende forutsetninger være til stede:
- Legen bør ha undersøkt den vitenskapelige dokumentasjonen. Man skal informere pasienten om at legemidlet ikke er godkjent - og pasienten skal følges opp.
Ifølge Madsen har det i Norge vært meldt få tilfeller av innmeldte bivirkninger i forbindelse med bruken ved fødsel: - Ett tilfelle av at livmoren har revnet - og ett tilfelle av for sterke rier, såkalt ristorm, sier han.
Ufullstendig
- Vil dere advare mot bruken også i Norge?   
- Vi har ikke fullstendig kunnskapsgrunnlag til å si om bruken er bra, eller ikke. Når man bruker behandling utenfor godkjent indikasjon, er det svært viktig at legen registrerer bivirkninger slik at vi får informasjon og et godt kunnskapsgrunnlag, fremholder Madsen.
Kan ikke anbefale bruk
Legmiddelfirmaet Pfizer, som produserer Cytotec, sier de er opptatt av å formidle riktig legemiddelbruk.
- Vi kan ikke anbefale bruk utenfor det vi har dokumentasjon for, sier medisinsk direktør i Pfizer Erik Hjelvin.
- Imidlertid er det slik at leger og fagmiljø har lov til å bruke legemidler utenfor godkjent indikasjon, men det krever spesiell aktsomhet, sier Hjelvin.

Vil ikke bruke Cytotec ved induksjon av fødsel
Ved sykehuset i Lillehammer har det aldri vært prosedyre å bruke Cytotec som metode for induksjon.
Dette sier avdelingssjef- og overlege Toril Kolås ved Sykehuset Innlandet, Lillehammer og sjefoverlege Stian Westad ved sykehusets fødeavdeling.
Potent
- Årsakene til at vi ikke har valgt Cytotec, er flere. Cytotec er et meget potent middel og det er ikke registrert for igangsetting av fødsel. Det fins heller ikke i den styrken som fødeavdelingene bruker - og må dermed lages av det lokale apoteket, sier avdelingssjef- og overlege ved Sykehuset Innlandet, Lillehammer Toril Kolås og sjefoverlege Stian Westad.
Dokumentasjon
De forteller at de har god dokumentasjon og gode resultater på metoden som brukes ved sykehuset - ballongkateter og Prostin E.
- Vi kjenner ikke til at andre avdelinger som bruker Cytotec, har bedre nytteeffekt. For oss har det ikke vært aktuelt å bytte metode før en annen metode viser klart bedre nytteeffekt, sier Kolås til Dagens Medisin.
Dagens Medisin 05/2012

Powered by Labrador CMS