Krever HPV-svar fra alle landets sykehus

Statens helsetilsyn ber alle landets sykehus, ikke bare de fem som brukte Norchips HPV-test, om å redegjøre for sin testpraksis.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dagens Medisin skrev 23. februar at Statens Helsetilsyn skal undersøke om HPV-testingen ved fem sykehus har vært forsvarlig. Nå er brevet i stedet sendt ut til alle landets helseforetak.

I løpet av tre uker må alle sykehusene svare på hvilke HPV-tester de har brukt når og hva de har gjort for å følge opp de kvinnene som har lette eller usikre celleforandringer og som samtidig har en negativ HPV-test.

Vil sjekke forsvarligheten
I et brev til Helsetilsynet uttrykte Norsk gynekologisk forening bekymring over den praksis som foreligger ved enkelte sykehus når det gjelder Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, og gjennom Dagens Medisin slo både foreningen og enkeltgynekologer kreftalarm.

Direktør Lars E. Hanssen opplyser at det er brevet fra Norsk gynekologisk forening som ligger bak tilsynets engasjement i denne saken nå.

– Det er vår oppgave å føre tilsyn og vurdere om den utredningen eller behandlingen pasientene får er forsvarlig og i tråd med loven, sier han til Dagens Medisin.

Sykehusene har fått tre spørsmål
Helsetilsynet har sendt tre spørsmål som helseforetakene må besvare innen tre uker.

– Disse spørsmålene er nyttige for oss i det videre arbeidet, men vi ønsker at helseforetakene også redegjør for andre forhold som er av betydning for saken, sier Hanssen videre til Dagens Medisin.

Brevet er ikke sendt til de regionale helseforetakene.

– De regionale helseforetakene har et sørge-for-ansvar, mens det er foretakene som er ansvarlig for forsvarlig praksis. Det er grunnen til at vi henvender oss til dem, men det er klart at de regionale foretakene kan bli i trukket inn i neste omgang ettersom de har ansvaret for å sørge for at tjenestene blir gitt, sier Hanssen, som også har orientert landets fylkesleger og Helse- og omsorgsdepartement om tilsynets initiativ.

Dette er de tre spørsmålene

  1. Hvilken HPV-test bruker helseforetaket per dags dato i sekundærscreeningen ved masseundersøkelse mot livmorhalskreft?
  2. Hvilken HPV-test har helseforetaket eventuelt tidligere benyttet, og i hvilken periode ble denne metoden brukt?
  3. Hvilken oppfølging har helseforetaket på bakgrunn av spørsmål 1 og 2 konkret anbefalt videre for de kvinnene som har fått påvist ASC-US/LSIL i cytologi og som samtidig har negativ HPV-test i sekundærscreeningen?

– Dersom det er andre forhold som vi ikke har etterspurt, men som dere mener kan være av betydning for Statens helsetilsyn, ber vi også om at dere redegjør for dette, heter det i brevet.

Helsedirektoratet må også svare
Også Helsedirektoratet må svare Helsetilsynet på tre spørsmål, slik at tilsynet har best mulig grunnlag å for å behandle saken.

Dette er spørsmålene:

  1. Hvilke faglige anbefalinger var gjeldende før januar 2012 på hvilken HPV-test som skulle brukes i sekundærscreening?
  2. Hvilke faglige anbefalinger var gjeldende før januar 2012 på hvordan kvinner skulle følges opp dersom de i sekundærscreeningen hadde fått påvist ASC-US/LSIL og samtidig en negativ HPV-test? Forelå det nasjonale anbefalinger som tilsa forskjellig oppfølging i de tilfellene kvinnen var undersøkt med mRNA HPV-test og DNA HPV-test?
  3. Hvilke faglige anbefalinger gjelder per dags dato for oppfølging av kvinner som i sekundærscreeningen har fått påvist ASC-US/LSIL i cytologi og negativ HPV-test?

Les brevet til helseforetakene her

Les brevet til Helsedirektoratet her

Powered by Labrador CMS