Foto: Colourbox

Ny pille mot alkoholavhengighet

En nyutviklet opioidantagonist reduserer alkoholforbruket hos personer med alkoholavhengighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Resultater fra tre studier på legemiddelet Selincro (nalmefene) blir mandag presentert på den europeiske psykiatrikongressen i Praha.
Reduserer forbruket med to tredeler
Legemiddelet reduserer i gjennomsnitt alkoholforbruket hos personer med alkoholavhengighet med to tredeler etter et halvt års behandling.
Nalmefene har indikasjon alkoholavhengighet og tas i pilleform.
Pillen tas ved behov, på dager hvor personen antar at det kan bli et høyt alkoholforbruk og skal bidra til at både ruseffekten og suget og lysten etter mer alkohol reduseres.
I alle de tre studiene var det statistisk signifikant reduksjon i både daglig forbruk og antallet dager pr. måned med høy forbruk.
Forbruk falt
I den første studien falt i gjennomsnitt forbruket fra 84 til 30 gram alkohol pr. dag, mens antallet dager med høyt forbruk falt fra 19 til 7.
Omtrent tilsvarende reduksjon ble funnet i den andre halvt-årsstudien.
I ett-årsstudien falt inntaket fra 75 gram pr. dag til 16 gram pr. dag etter ett års behandling. Antallet dager med høyt inntak ble redusert fra 15 til 3, ifølge pressemeldingen fra legemiddelselskapet Lundbeck.
I gjennomsnitt ble alkoholinntaket redusert med 66 prosent.
Ikke egnet for alle
Overlege Jon Johnsen ved Klinikk for rus og psykiatri ved Blakstad sykehus har jobbet med rusavhengighet i en årrekke, og har doktorgrad på farmakologisk behandling av rusmiddelavhengighet. Han kjenner godt til det nye medikamentet.
– Dette er gode resultater med en betydelig reduksjon både i daglig alkoholforbruk og antall dager med høyt forbruk, sier Johnsen til Dagens Medisin.
Han påpeker at medikamentet ikke er egnet for alle med alkoholavhengighet:
– Ved kronisk alvorlig langtkommen alkoholavhengighet kan helseskadene være så store at det beste er totalavhold. For disse pasientene vil nok det å ta dette medikamentet på egen hånd bli for risikabelt, siden de er svært sårbare for nye perioder med hard bruk av alkohol med lite kontroll.
Neppe et stort gjennombrudd
– Jeg vil ikke kalle nalmefene for et stort gjennombrudd, og skulle gjerne sett en sammenlignende studie med naltrekson, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Divisjon rettsmedisin og rusmiddelforskning  ved Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.
Han kjenner ikke detaljene fra studiene, men synes effekten ser ut til å være på linje med det som har vært vist ved naltrekson.
– Jeg synes det er for tidlig å si om det nye legemiddelet er bedre enn det vi har i dag. De som har en spesiell variant opioidreseptorer har hatt spesielt god effekt av naltrekson. Om det er tilfelle også for nalmefene, eller om dette har god effekt hos flere, vet vi ikke, kommenterer Mørland, som også legger til at det var stor effekt i placebogruppen.
- Godt supplement
Jon Johnsen mener det nye legemiddelet er et godt supplement til annen behandling ved  alkoholavhengighet.
– I motsetning til Antabus og Acamprosat, som må tas hver dag for å ha effekt, kan dette legemiddelet benyttes fleksibelt. Det betyr at pasienten selv bestemmer når medikamentet skal brukes og må således ta mer ansvar for egen behandling. Det kan føre til at pasientene i høyere grad vil tilskrive en bedring egen innsats – noe som styrker pasientens selvtillit.
– Er en pille som reduserer inntaket et godt nok alternativ til totalavholdenhet ved alkoholisme?
– Jeg synes det. Enhver betydelig reduksjon av både daglig alkoholforbruk og harddrikkingsuker vil kunne ha betydelige helsegevinster for pasienten og oppleves som positivt av familien. Dette kan også bremse opp videre forverring. Mange pasienter som reduserer alkoholforbruket betydelig kan også på sikt oppnå en remisjon, at de ikke lenger kvalifiserer for diagnosen alkoholavhengighet.
Virker på belønningssystemet
Alle de tre randomiserte studiene har vært dobbeltblindede og placebokontrollerte. Ingen av studiene er foreløpig publisert.

Et høyt alkoholforbruk har vært definert som over 60 gram for menn og over 40 gram for kvinner. I flaske vin tilsvarer omtrent 70 gram alkohol, og én alkoholenhet er på 12,8 gram alkohol.

– Hvis du som mann bruker mer enn 14 alkoholenheter per uke og som kvinne bruker mer enn 7 enheter per uke foreligger det et overforbruk av alkohol. Én av fem som overskrider disse grensene har et alkoholproblem, og de andre har større risiko for å utvikle alkoholproblemer. Drikker du som mann over 21 enheter pr. uke og som kvinne over 14 enheter, har du et betydelig overforbruk, sier Johnsen.
Nalmefene er en opioidreseptorantagonist.
– Det betyr at medikamentet blokkerer hjernens opioide reseptorer, som påvirker belønningssystemet i hjernen og fører til at den akutte alkoholrusen ikke blir like «belønnende» og at personen derfor drikker mindre, forklarer Johnsen.

Stor placebo-effekt
I alt deltok 1997 personer, hvorav 675 i ett-årsstudien. Også placebogruppen reduserte forbruket av alkohol: Gjennomsnittlig antall dager med høyt forbruk ble redusert fra 15 til 6 etter et halvt år, og gjennomsnittlig forbruk sank fra 75 gram pr. dag til 27 i placebogruppen.

– Det var stor bedring også på placebomedisin. Det at pasientene fikk medisinsk rådgivning og motivasjonsfremmende behandling i tillegg til medikamentet gjør at placebo gruppen også oppnår en betydelig reduksjon. Egentlig viser dette at det psykologisk behandling er effektivt, men at kombinasjonen av farmakoterapi og psykoterapi gir et enda bedre resultat. Dette at medikamenter og psykoterapi gitt samtidig kan forsterke behandlingseffekten, er også vist for Antabus kombinert med kognitiv atferdsterapi, kommenterer Johnsen.

Bivirkninger
Omkring 75 prosent av deltagerne rapporterte bivirkning. De tre viktigste var kvalme (22%), svimmelhet (18%) og søvnproblemer (13%).  Det er ikke rapportert om utslag på leverprøver eller andre laboratorietester. 13 prosent av deltagerne trakk seg fra studien på grunn av bivirkninger.

Det finnes allerede et lignende legemiddel, naltrekson, som også kan tas i pilleform.

– Naltrekson har tradisjonelt vært mye brukt ved opioidmisbruk både i tablettform og som depotinjeksjon, men er også forsøkt ved alkoholavhengighet. Det nye medikamentet er ikke veldig forskjellig fra naltrekson. Imidlertid har nalmefene mindre toksisk virkning på leveren og det har en noe annen bindingsprofil til opiatreseptorene i hjernen.

I Norge neste år
I desember sendte legemiddelselskapet Lundbeck søknad om godkjenning av nalmefene til de europeiske legemiddelmyndighetene. Lundbeck Norge regner med at medikamentet kommer på det norske markedet i løpet av første kvartal 2013.
Alkoholavhengighet er av WHO rangert som nummer ni på listen over de mest belastende sykdommene, og som den nest viktigste risikofaktoren etter tobakk for tap av friske leveår i høyinntektsland.

 Oppgitte interessekonflikter: Jon Johnsen har mottatt honorar i 2011 og 2012 for foredrag på faglige møter arrangert av Lundbeck. Han er ikke medlem av Advisory Board for aktuelle medikament og har ikke deltatt i nevnte multisenterstudier.


 Fakta om nalmefene

-  Selincro (nalmefene) er en opioidreseptorantagonist med en my-, delta- og kappa-profil.
-  Virker på belønningssystemet i hjernen ved at det minsker lysten og suget etter mer alkohol.
-  Pillen (20 mg) tas ved behov, ut fra sannsynlighet for stort inntak.
-  Tas fortrinnsvis en til to timer før alkoholinntak.
-  Maks én tablett daglig.
-  De vanligste bivirkningene er kvalme, svimmelhet og søvnproblemer.

Powered by Labrador CMS