Fratas ansvaret for egen helse

Venstre mener de foreslåtte endringene i fastlegeforskriften fratar folk personlig ansvar for egen helse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Stortingspolitiker Borghild Tenden i Venstre mener endringene som er foreslått av helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen griper for mye inn i det personlige ansvaret for egen helse.

– Helse- og omsorgsdepartementets forslag til endringer i fastlegeordningen lar seg ikke gjennomføre i praksis. Helseministerens forslag til endringer medfører i praksis at folk fratas ansvaret for egen helse og at dette ansvaret legges på fastlegene. Det personlige ansvaret for egen helse pulveriseres og institusjonaliseres, mener Tenden.

Ber om redegjørelse
Onsdag ber Tenden helseministeren om en redegjørelse om ny fastlegeforskrift. Statsråden vil bli spurt om hun forstår at fastlegers arbeidssituasjon blir uoverkommelig med disse kravene, og om hun vil ta hensyn til fastlegenes innspill og avgrense arbeidsoppgavene i den endelige forskriften.
Tallrike pålegg

– Forslag til ny fastlegeforskrift inneholder tallrike pålegg om både oppsøkende virksomhet og rapportering. I høringsbrevet står det blant annet at fastlegene skal ha oversikt over både tjenestebehov og legemiddelbruk og de faktiske tjenester listeinnbyggerne mottar i kommune- og spesialisthelsetjenesten, uttaler Tenden.

Powered by Labrador CMS