– Danskene har mest livmorhalskreft

– Danmark er det  landet i Norden med høyest forekomst og dødelighet av livmorhalskreft. Det er da uklart hvorfor vi skulle ønske å etterligne dem. Slik reagerer Kreftregisterets direktør på danske påstander om norsk HPV-testing.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kreftregisterets direktør Giske Ursin, som er øverste administrative ansvarlige for den norske Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft reagerer slik på påstander fra den danske patologen Beth Bjerregaard som leder Sundhedsstyrelsens arbeidsgruppe som står bak de oppdaterte danske anbefalingene for screening av livmorhalskreft.

Med henvisning til den norske debatten om HPV-testing skrev Bjerregaard før helgen i en epost til arbeidsgruppens medlemmer at det ikke er NorChips HPV-test det er noe i veien med, men hvordan den brukes i Norge. Denne testen innfrir ikke de nye faglige kravene til HPV-tester her i landet og har derfor mistet refusjonen.

– Noen lette celleforandringer går tilbake
Bjerrregaard redegjorde for hvordan NorChip-testen, som tester for fem høyrisikovirus, blir brukt i Danmark.

– De internasjonale studiene er helt klare, og har vært det i flere år, på at en HPV-test som kun tester på fem HPV-typer er inadekvat*, sier Ursin til Dagens Medisin.  

Bjerregaard presiserte at man i Danmark, som i en rekke andre land, har såkalt umiddelbar eller refleks HPV-testing, mens i Norge er HPV-testen del av en utsatt (delayed) sekundærscreening.

– I begge land innser man at en del lette celleforandringer vil gå over. Screeningopplegget – algoritmen – som brukes i Norge er utviklet av det norske fagmiljøet. Den har vært slik med mindre forandringer siden HPV-testing ble innført i 2005. Reflekstesting baserer seg på væskebasert cytologi, noe som ennå ikke er introdusert i alle laboratorier i Norge, framholder direktøren.

– HPV-test i primærscreening viktigst nå
Ursin mener fagmiljøet nå er mest opptatt av når Norge skal innføre HPV-testing i primærscreening og hvor aldersgrensen for HPV-testing primært skal gå. Dersom man går over til  HPV-testing primært, forventer man at screeningintervallet på tre år kan forlenges.

– Når kan vi legge bak oss denne diskusjonen om den norske HPV-testen som har for få typer, og gå videre, i tråd med internasjonale retningslinjer, med en diskusjon om HPV-testing i primærscreening? spør Kreftregisterets direktør.

* Giske Ursin viser til flere referanser, blant annet denne:
Comparison of predictors for high-grade cervical intraepithelial neoplasia in women with abnormal smears. Szarewski A et al. (Flere referanser vil bli lagt til)

Powered by Labrador CMS