Melkefett øker hjertedød

Norsk forskning på transfettinntak viser at også naturlig transfett fra fete meieriprodukter og storfekjøtt medfører en økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Studien som ble forhåndspublisert på nett i november i British Journal of Nutrition, har sett på sammenhengen mellom inntak av ulike typer transfett og risikoen for død av hjerte- og karsykdom.
Konklusjonen er at samlet gir industrielt transfett fra partielt herdet vegetabilske oljer, som finnes i kjeks og bakervarer, en økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdom for både menn og kvinner. Naturlig transfett, som finnes i meieriprodukter og kjøtt fra drøvtyggere, gir derimot bare økt risiko for kardiovaskulær død hos kvinner.
50 prosent høyere risiko
Kvinner med det høyeste inntaket av naturlig transfett, hadde omtrent 50 prosent høyere risiko for å dø av koronar hjertesykdom enn kvinner med det laveste inntaket.
Førsteforfatter er cand.scient. Ida Laake ved Avdeling for biostatistikk ved Institutt for medisinske basalfag på Universitetet i Oslo.
- Vi fant blant annet en sterkere økning av totalkolesterol med økende inntak av naturlig melkefett hos kvinner enn hos menn. Dette kan være en mulig forklaring på at risikoen var signifikant bare for kvinner, sier Laake til Dagens Medisin.
Få studier på naturlig transfett
Forbruket av industrielt transfett har gått ned de siste årene, men studien viste ingen forskjell i forekomsten av koronarsykdom i første og sist periode.
- Én mulig tolkning er at transfettinntak har langtidsvirkning, kommenterer hun.
Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler at inntaket av transfett bør ligger på under én prosent av daglig energiinntak. Helsedirektoratet mener at forbruket i Norge er på 0,6 prosent.
De med høyest inntak av industrielt transfett fra partielt herdet vegetabilsk olje, ble beregnet til å spise transfett som utgjorde minst 1,65 prosent av daglig energiforbruk, mens naturlig transfett utgjorde minst 0,85 prosent hos de med høyest inntak. Lavest inntak for alle typer var på under én prosent.
- De fleste studier på transfett har ikke skilt på type transfett, og det er gjennomført få studier på effekten av naturlig transfett. Mange mener at naturlig transfett ikke er så farlig, men vår studie viser noe annet, sier Laake.
Trengs mer forskning
Hun understreker imidlertid at det trengs mer forskning.
- Foreløpig er sammenhengen nok uavklart, poengterer Laake, som legger til: - Men jeg tror ikke det er lurt å spise mye melkeprodukter med høyt fettinnhold og storfekjøtt, som det kan bli mye av i et lavkarbokosthold.
Studien omhandler data fra spørreskjema om kosthold i forbindelse med helseundersøkelser av 71.464 menn og kvinner i 1974-1988 og er sammenstilt med data fra Dødsårsaksregisteret i 2007.
British Journal of Nutrition (I Laake et al) online november 2011
Dagens Medisin 04/2012

Powered by Labrador CMS