Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Artikkelbilde
Foto: Vidar Sandnes

Raser mot psykiatrien etter brutalt overfall

Jordmor Sara Kahsay som er rådgiver innen minoritetshelse, lå flere døgn i kunstig koma etter å ha blitt brutalt overfalt. Nå raser hun mot psykiatrien.

Publisert: 2012-02-21 — 12.50

9. desember i fjor skjedde overfallet.

Jordmor Sara Kahsay var på vei fra jobb til sitt hjem på Hauketo i Oslo.

Flere døgn i koma
Hun skal ha blitt slått slik at hun havnet i asfalten. Hodeskadene var livstruende, og Kahsay lå flere døgn i kunstig koma.

Mandag ettermiddag møtte Dagens Medisin Sara Kahsay på Sunnaas sykehus, der hun har vært i flere uker.

Mannen som overfalt henne er siktet for legemsbeskadigelse, men Kahsay mener hun har overlevd et drapsforsøk. Hun er sterkt preget av skaden hun har fått.

Skulle ikke gått fri
– Denne mannen skulle ikke ha gått fri. Han har skyld i dette, men det har også helsevesenet og psykiatrien, som burde fanget ham opp. Jeg er rasende, sier Kashay.

Kashay er rådgiver ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI), hvor hun har arbeidet siden 2005.

– Og hva koster det ikke samfunnet at jeg ligger her?, spør hun.

Kritisk til systemet
– Mitt liv er ødelagt. Hvordan kunne det skje at en person som ikke burde være ute på åpen gate kunne slå meg ned? Jeg er kritisk til systemet, psykiatrien og fastlegene. De burde rydde opp i stedet for å snakke. Hva hjelper det å være psykiater med en fem-seks diplomer på veggen hvis de ikke gjør noe?

Hodeskaden er alvorlig.

Overfallsmannen, en mann i 30-årene fra Pakistan,skal ha tråkket gjentatte ganger på hodet hennes mens hun lå nede, ifølge Kashay.

–  Når legen har en person med en så alvorlig diagnose foran seg må han lese epikrisene, han må spørre om medisinene er tatt og han må snakke med den nærmeste familien.

Tidligere straffedømt
Hun ber også helseministeren ta grep. – Gi psykiatrien et løft, ber Kashay.

Ifølge politiet er mannen tidligere straffedømt.

Dagens Medisin har vært i kontakt med siktedes forsvarer, Brynjar Meling, som ikke har besvart spørsmål i sakens anledning. 

Anne Lise Tingvold, påtaleansvarlig jurist i Oslo politidistrikt, omtaler episoden som en «grov voldshandling». En mann ble pågrepet kort tid etterpå:

– Gjerningsmannen har erkjent, men erkjenner ikke straffeskyld. Han bor i samme område som offeret, og de visste om hverandre – uten at jeg vil si at de kjente hverandre, sier Tingvold til Dagens Medisin.

Mannen sitter fortsatt i varetekt. Det er vært to fengslingsmøter siden overfallet, hvor gjerningsmannen har forklart at han er paranoid schizofren.

Vedkommende har sagt han hører stemmer i hodet, og at det er årsaken til voldsutøvelsen.

I et av fengslingsmøtene skal vedkommende ha gitt uttrykk for at han blir «forsket på av PST og psykiatrien», og at han «blir styrt av magnetiske felt, som igjen styrer hans følelser».

På spørsmål fra forsvarer om hvem eller hva som styrer tankene hans, nevnte vedkommende NAKMI, i tillegg til psykiatrien og PST.

Psykiatridebatt
Advokat Nicolai Bjønness, som representerer Sara Kahsay, ønsker en fornyet debatt om tvang i psykiatrien:

–    Jeg synes denne hendelsen viser hvor utilstrekkelig behandlingen og oppfølgingen av mennesker med psykiske problemer er. Det er ingen tvil om at psykiatrien har for små ressurser, og at det da rammer tilfeldige forbipasserende for livet er fullstendig uakseptabelt, sier Bjønness.

Direktør ved NAKMI, Bernadette Kumar, sier hun 11. desember ble informert av Kahsays familie om overfallet.

Voldsepisoden ble omtalt i noen medier kort tid etter, men Kahsays navn ble ikke offentliggjort. NAKMI gikk nylig ut på egen nettside med melding om at det var Sara Kahsay som ble utsatt for overfallet.
Relaterte saker
Henviser ikke unødig

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!