– 800 brystkreftpasienter uten grunn

Svært mange norske kvinner får vite at de har brystkreft uten at de har det, ifølge en ny norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hvert år får rundt 800 norske kvinner brystkreftbehandling, uten egentlig å ha brystkreft, viser studien som tirsdag publiseres i Tidsskriftet for den norske legeforening, og som i dag omtales i VG.

Advarer mot overdiagnostisering
Nå advarer flere eksperter mot en massiv overdiagnostisering.
- Vil du holde deg frisk, bør du holde deg unna mammografiscreening, fastslår lege og statistiker Per-Henrik Zahl ved Folkehelseinstituttet overfor avisen.
Han har sammen med overlege Jan Mæhlen ved Oslo universitetssykehus analysert 14 år med mammografiscreening i Norge.
Studien viser blant annet:

  • Mammografitesting har ført til at langt flere blir behandlet for brystkreft. Men økningen skyldes slett ikke at flere blir fanget opp tidlig. Den skyldes at mange får diagnosen helt unødvendig, ifølge studien.
  • Hvert år får cirka 1300 kvinner diagnosen brystkreft som følge av mammografiscreening. Av disse er det hele 800 som får diagnosen unødvendig - og en unødig og potensielt dødelig behandling igangsettes.

- Mammografi er en utmerket måte å finne svulster som ikke er farlige. Men det er en elendig metode om man vil oppdage svulstene som faktisk er farlige. Disse oppdager kvinnene selv, fordi de selv merker en kul som har forandret seg, sier Mæhlen til VG.

Powered by Labrador CMS