Avviser redningsaksjon for antiabortleger

Legeforeningen avviser at det er snakk om en redningsaksjon for å redde legene som har reservert seg mot aborthenvisninger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

–  Vi har ikke lagt noen planer i denne saken. Vi har uttrykt en holdning om at det bør være overgangsordninger for enkelte leger – gitt at pasientenes rettigheter blir godt i varetatt, sier Legeforeningens president Hege Gjessing til Dagens Medisin.
Reservasjonsdebatt
Rundskrivet fra Helse- og omsorgsdepartementet i fjor høst, som slo fast at en fastlege ikke har adgang til å reservere seg mot å henvise til abort, har skapt mye debatt.
–  Vi har begrenset oss til spørsmålet til henvisning til abort når vi snakker om overgangsordninger.
Gjessing sier dette også ble spilt inn i forarbeidet til rundskrivet.

Diskuterer prinsippet
– Vi har ikke gått inn i hvordan dette eventuelt skal foregå i praksis, sier Gjessing, og avviser at det er snakk om noen redningsaksjon, slik Dagbladet skriver mandag.
I mars skal Legeforeningen diskutere reservasjonsrett som prinsipp, sier hun.
– Når det gjelder denne særlige problemstillingen har vi uttalt oss tidligere. Den eneste faktiske reservasjonsretten som gjelder i Norge i dag, er mot å utføre inngrepet abort, sier Gjessing.
I februar kom helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen med en pressemelding der hun igjen presiserer at leger ikke har lov å nekte å henvise til abort.

Powered by Labrador CMS