Vil ha ansvarlig lønnsoppgjør

Statsminister Jens Stoltenberg viser til finansuroen og vil ha ansvarlighet under årets lønnsoppgjør, mens Akademikerne vil at Norge skal vinne konkurransen om de mest kvalifiserte og kompetente arbeidstakerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Statsministereren manet til ansvarlighet, da han tirsdag møtte hovedorganisasjonene i regjeringens kontaktutvalg for partene i arbeidslivet. Tema for møtet var de økonomiske utsiktene og inntektsoppgjøret våren 2012.

I vår er det såkalt hovedoppgjør, der tariffavtalen sies opp og det forhandles om både lønnstillegg og endringer i de øvrige bestemmelsene i tariffavtalen.

Vil ha et solidarisk oppgjør
– For å hindre at bedrifter som rammes av vanskelige tider får problemer og må legges ned, er det viktig med ansvarlighet i lønnsoppgjøret denne våren. På den måten kan vi få et solidarisk oppgjør, sa statsminister Jens Stoltenberg under møtet.

Statsministeren, finansministeren og andre regjeringsmedlemmer møtte da partene i arbeidslivet. I møtet i regjeringens kontaktutvalg var temaene finansuroen, inntektsoppgjøret våren 2012 og de økonomiske utsiktene. Stoltenberg minnet i møtet om at kravet til solidaritet også gjelder for lederlønningene.

– Ledernes lønnstillegg har en sterk symbolvirkning og det er ikke mulig å kreve et ansvarlig oppgjør av de ansatte hvis ikke lederne også holder igjen, sier Stoltenberg. 

Drøftet finansuroen
Finansuroen og de økonomiske utsiktene ble også diskutert på møtet, og statsministeren viste til at det fortsatt er stor usikkerhet i Europa selv om situasjonen i dag virker mindre akutt enn for noen måneder siden.

– Situasjonen er likevel alvorlig. Mange land har stor gjeld og høy arbeidsledighet. Krisen er seiglivet og norsk økonomi blir også påvirket av dette, sa Stoltenberg, ifølge en pressemelding.

Finansuro-innspill fra Akadmikerne
Blant hovedorganisasjonene som deltok på møtet var Akademikerne, som organiserer blant andre Legeforeningen. Fra Akademikerne deltok leder Knut Aarbakke og generalsekretær Tove Storrødvann.

De to Akademikerne-toppene kom med dette innspillet:

“Uroen i internasjonal økonomi utgjør et krevende bakteppe for 2012 - også for oss i Norge. Ikke minst ser vi at USA og Europa over lang tid har tapt i konkurransen med de fremvoksende økonomiene og BRIK-landene. Dette er en situasjon det er viktig at Norge ikke havner i og som vi vet regjeringen er opptatt av.

Siden Norge aldri kan eller bør vinne den globale konkurransen om de laveste lønningene og de dårligste arbeidsvilkårene, må vi vinne konkurransen om å ha de mest kvalifiserte og kompetente arbeidstakerne. Det er kompetansearbeidsplasser vi lever av – og som vi i enda større grad skal leve av i fremtiden.”

Powered by Labrador CMS