Reagerer på psykiatri-nedprioritering

– Nedprioritering av psykisk syke og ruspasienter de neste årene vil kunne slå negativt ut for Oslos befolkning og sykehuset, mener foretakstillitsvalgt Merete Norheim Morken ved Oslo universitetssykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Norsk Sykepleierforbunds (NSFs) foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus (OUS), Merete Norheim Morken, reagerer slik på gårsdagens uttalelse fra helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. Etter sin presentasjon av de nyeste nøkkeltallene for helsesektoren uttalte han at en større andel av spesialisthelsetjenestens utgifter heretter bør gå til somatikken.

Han hadde nettopp lagt fram tall for perioden 2006 til 2010 som blant annet viste at de politisk prioriterte områdene som legemiddelassistert rehabilitering og psykisk helse faktisk er blitt prioritert av helsevesenet, og da på bekostning av somatikken.

Kan slå negativt ut i Oslo
– Når det gjelder signalet om nedprioritering av psykisk syke og ruspasienter de neste årene vil dette kunne slå negativt ut for Oslos befolkning og for Oslo universitetssykehus. Befolkningssammensetningen i Oslo med mange enslige, innvandrere, barn, unge og ressurssvake grupper kan slå ut i form av større utfordringer når det gjelder psykisk helse og rus, sier hun til Dagens Medisin.

Hun påpeker at kostnadene per innbygger da vil være større i Oslo enn andre steder, og totalt sett mener hun at dette vil kunne føre til et dårligere tilbud innen OUS og for Oslos befolkning .

– Innen OUS ser vi allerede at den relative ressursbruken innenfor psykiatri og rusområdet er strammet inn betydelig i 2012, sier hun.  

– Burde hatt større vekst
Norheim Morken er ikke overrasket over at veksten i pengebruk innenfor psykiatri og rus er større enn i somatikken, ettersom rus og psykiatri har vært satsningsområder de siste årene.

– Samtidig får vi også tilbakemeldinger fra våre fagmiljø om at denne veksten burde vært mye større, fordi vi vet at en stor del av økningen i helseproblemene i befolkningen skyldes psykiske lidelser og rusmisbruk. Når man for eksempel ser på voksenpsykiatrien har omfordelingen vært veldig liten.

Ellers gjør hun et poeng av at tall kan leses på mange måter og at de nye tallene sier lite om hvilket tilbud pasientene innenfor disse gruppene faktisk har fått.

Totaltilbudet i Oslo-området bekymrer henne
– Bekymringen fra oss i NSF på OUS er i dag knyttet til totaltilbudet for psykisk syke og ruspasienter i Oslo-området. I forbindelse med overføring av opptaksområde til Ahus er tilbud i OUS blitt redusert betydelig , og vi har i dag ikke noen god oversikt over om Ahus har bygget opp tilsvarende, sier hun.

Hun viser også til at det legges ned tilbud på de andre Oslo-sykehusene uten at noe tyder på at kommunen bygger opp tilsvarende.

– Man kan spørre seg om totaltilbudet til Oslos befolkning innenfor psykisk helse og rus er svekket etter omstillingene i Oslo, sier hun til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS