Konkluderer om reservasjonsrett i 2013

Legeforeningen vil konkludere om legers reservasjonsrett først i 2013, og vil heller ikke delta i NRK-debatt om temaet. – Etter en grundig vurdering, sier Legeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Torsdag kveld viser NRK direktesendt debatt på Litteraturhuset i Oslo om reservasjonsrett for leger.

Nylig kom helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen med en pressemelding der hun kommer med en presisering av legers reservasjonsrett, noe som har skapt harme blant fastlegene.

- Fasteger har ikke lov å avvise kvinner ved spørsmål om abort, presisererte hun i en pressemelding.
- Krevende
- Legeforeningen har besluttet å ikke delta i debatten torsdag kveld. Vi mener spørsmålet er for krevende til at vi kan komme med en konklusjon nå, sier Trond Egil Hansen, visepresident i Legeforeningen til Dagens Medisin.
- Her er det to hensyn som skal balanseres; pasienten må få oppfylt sitt behov for helsetjeneste og det er hensynet til legen. Vi må derfor ha en grundigere prosess før vi konkluderer, sier han.
Uheldig tidspunkt
–  Vi vurderer det som bedre at alle synspunkter kommer opp nå og vi har flere taleføre kolleger som deltar i debatten i kveld.
Hansen legger ikke skjul på at debatten om reservasjonsrett kom på et uheldig tidspunkt: Midt i den pågående  debatten om forslag til ny fastlegeforskrift.
– Etter mitt syn har ikke disse sakene noe med hverandre å gjøre.  Jeg ser at det er en tendens til at polariserte synspunkter har en tendens til  koble dette sammen. Men jeg tror vi hadde fått en bedre diskusjon om reservasjonsretten hvis tidspunktene ikke hadde vært så sammenfallende, sier han.

–  Når vil Legeforeningen komme med sitt standpunkt om reservasjonsretten?
–  Jeg tror vi kommer til å ha en prosess på dettes om skal involvere Legeforeningens organisasjon. Dette er et tema som bør opp for vårt landsstyre, og da sikter jeg mot neste års møte -  i 2013, sier han.

Powered by Labrador CMS