Ny nasjonal tjeneste for eggstokkvev

Fagmiljøet ved Reproduksjonsmedisinsk seksjon ved Oslo universitetssykehus har blitt utnevnt som ny nasjonal behandlingstjeneste for fertilitetsbevarende behandling med kvinnens eget eggstokkvev.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Transplantasjon av eget eggstokkvev

En av eggstokkene tas ut og det skjæres lag av overflaten - eggstokkvev Laget kuttes i små biter som fryses i flytende nitrogen på minus 196 grader Tines opp når pasienten er frisk og opereres inn i den gjenværende eggstokken som er vertsorgan for det intakte egganlegget Kvinnen kan da bli gravid på vanlig måte eller ved hjelp av prøverør Eggstokkvevet lagres til kvinnen har blitt 45 år – så destrueres detKilde: Oslo universitetssykehus

Dette melder Oslo universitetssykehus (OUS), som på sine nettsider slår fast at sykehuset er det eneste i landet som tilbyr unge kvinner å fryse ned eggstokkvev før de skal gjennom behandling for kreft med cellegift og stråling.

Skal øke muligheten for å bli gravid
Behandling rettet mot kreftceller ødelegger også andre celler i kroppen og kan skade kvinnens eggstokker. Eggstokkvevet kan transplanteres tilbake etter kreften, og øke muligheten for å bli gravid.

Seksjonsleder Tom Tanbo ved Reproduksjonsmedisinsk seksjon sier dette om at hans fagmiljø har blitt utnevnt som ny nasjonal behandlingstjeneste for fertilitetsbevarende behandling med autologt ovarialvev, altså kvinnens eget eggstokkvev.

– Det betyr at vi er de eneste i landet som gjør dette. Vi har frosset ned eggstokkvev siden 2004, da Bioteknologiloven ble endret slik at det var tillatt å lagre eggstokkvev, forteller Tanbo til nettstedet.

Øvre aldersgrense er 35 år
Den øvre aldersgrensen for å få frosset ned ovarievev på denne indikasjonen er 35 år. Det er ingen nedre aldersgrense.

For at eggstokkvevet skal kunne settes inn igjen, må kvinnen være erklært fri for kreft. På verdensbasis er 20 barn unnfanget på denne måten. Halvparten på vanlig måte og den andre halvparten med prøverør.

- Vi har et langsiktig perspektiv på 15 til 30 år. Pasientene må bli friske først.

To har fått vevet tilbake
Høsten 2011 fikk de to første pasientene i Norge transplantert inn eggstokkvev ved Oslo universitetssykehus, men det tar mange måneder før vi ser om transplantasjonen var vellykket, så ingen er blitt gravide ennå, forteller Tanbo.

Siden 2004 har over 115 pasienter fått frosset ned eggstokkvev. Og det har vært en økning de siste årene. I fjor fikk 24 kvinner behandlingen.

Powered by Labrador CMS