Foto: Colourbox

Sjenert og sint kan bli psykiatrisk diagnose

Sjenerte barn og folk med seksuelle fetisjer kan få en psykiatrisk diagnose i forslaget til nytt diagnosesystem. - Bekymringsfullt, sier psykolog Atle Dyregrov.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forslaget til ny versjon av det innflytelsesrike diagnosesystemet Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) får psykologer, psykiatere og eksperter på psykisk helse over hele verden til å rase.

- Farlig forslag
Forslaget er skadelig og farlig, hevder kritikerne:

Sjenerte, sinte, eksentriske eller folk som har et ukonvensjonelt seksualliv vil få merkelappen psykisk syk med det nye forslaget, hevder de.
– DSM-systemet har direkte innflytelse på diagnosesystemet vi bruker i Norge, sier Atle Dyregrov, psykolog, dr.philos. og leder ved Senter for Krisepsykologi i Bergen, til Dagens Medisin.
Dette vil påvirke vårt europeiske system ICD10, fordi det harmoniseres med det amerikanske DSM, sier han.
– Dette er bekymringsfullt ettersom diagnoser nå spiser seg inn på stadig flere livsområder, og sykeliggjør fler og fler aspekter i livet vår. Snart er det ikke et menneske som ikke passer inn i en diagnose, sier han.
Trass blir diagnose
I forslaget risikerer noen lidelser, som for eksempel såkalt opposisjons- eller trassforstyrrelse (ODD), å devaluere alvorlighetsgraden av alvorlig psykiske lidelser.
Det innebærer å  medisinere barn og voksne som har en oppførsel mange vil kalle normal eller en anelse eksentrisk, sier ekspertene ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Under den forrige revideringen av DSM  (DSM-4) for tolv år siden, ble barn som kranglet og nektet å adlyde sine foreldre foreslått å bli klassifisert med ODD, skriver The Guardian.
Serievoldtektsforbrytere slipper straff
Forslaget til det nye DSM-systemet (DSM-5) vil også åpne for å gi serievoldtektsforbrytere og seksualforbrytere diagnosen Paraphilic Coercive Disorder – en diagnose som ikke vil gi fengselsstraff.
Såkalt parafilisk voldtekt, eller parafili, ble på 80-tallet foreslått og forkastet som psykiatrisk diagnose, men er nå med i det nye DSM-forslaget.
Uforståelig adferd gir sykdomsdiagnose
–  Det blir litt som den debatten vi ser rundt Behring Breivik her hjemme: Adferd som er uforståelig for oss gir vi en sykdomsdiagnose. Vi vil forstå og gruppere ting som er utenfor vår fatteevne, sier Dyregrov.

"Bibelen"
DSM utgis av  American Psychiatric Association (APA) og inneholder beskrivelser, symptomer og andre kriteria for å diagnostisere psykisk sykdom.
DSM anses for å være “bibelen” innen psykisk helse-medisinen.
–  For eksempel er jeg, som har driftsavtale med vårt helseforetak, nødt til å sette diagnoser. Det er noe av dilemmaet vi står i. Jeg trenger ikke tenke diagnose når jeg sitter med en klient men blir tvunget til å sette en.
Dyregrov har lenge forsket på temaet sorg og er opptatt av om komplisert sorg blir en diagnose.
Han ser både positive og negative sider ved en slik diagnose:
– Det er viktig å se helseproblemene som oppstår i sorg. Komplisert sorg kan gi omfattende og livslange problemer både fysisk og psykisk. De som utvikler alvorlige sorgreaksjoner får i dag ikke adekvat hjelp. En sorg-diagnose ville også gjort at vi satset mer på sorgforskning og til hjelp for de som har kompliserte sorgreaksjoner, sier Dyregrov.
Mellom ti og 15 prosent er kvalifisert til diagnosen, sier han.
– I dag får denne gruppen ikke den hjelpen de skal ha.
- Det beste hadde vært om vi fant en helt ny måte å tenke på uten diagnostiske merkelapper, der man for eksempel lar manglende funksjonsevne og arbeidslivdeltakelse utløse hjelperessurser, sier Dyregrov.
Vil øke antallet ADHD-diagnoser
Kritikerne hevder også at den foreslåtte revideringen vil øke antallet ADHD-diagnoser.
Det internasjonale psykiatri- og psykologimiljøet har skapt en protestbevegelse mot forslaget, og til nå har mer enn 11.000 psykologer, psykiatere og annet helsepersonell skrevet under en protest for å revurdere forslaget.

I 2010 ble følgende diagnoser gjort ugyldige for bruk i Norge – ved å endre den norske versjonen av det internasjonale diagnoseregisteret (ICD–10):

Fetisjisme, fetisjistisk transvestittisme, sadomasochisme og mulitiple forstyrrelser i seksuelle objektvalg og transvestisme.

Powered by Labrador CMS