Fast-trøbbel

FORSLAGET til revidert fastlegeforskrift skaper bølger over det ganske fastlegeland. Med underskriftsaksjoner og protestbrev gir leger uttrykk for forbitrelse, forbannelse og fortvilelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De frykter ordningen forringes av en rekke forslag man ser, ett og ett, kan ha gode intensjoner, men samlet sett gir oppgaver som vil innebære mindre og dårligere pasientbehandling.
HELSEMINISTEREN har selvsagt rett i at samfunnet skal stille krav til en ordning som årlig koster fem milliarder kroner. Anne Grete Strøm-Erichsen sier pasientene raskt skal få svar på telefonen - og time i løpet av kort tid. Legene skal bistå arbeidsgivere og Nav for å få folk tilbake i arbeid.
Ingenting av dette er urimelige krav. Spørsmålet er når summen av alle gode hensikter hemmer hovedmålene om økt tilgjengelighet og bedre pasientbehandling.
Statsråden har vist til at legene ikke har ønsket dialog om fastlegeforskriften. I forrige uke presenterte Dagens Medisins nettutgave brevet, datert 24. februar, som er bakgrunnen for statsrådens påstand. «Invitasjon: Samhandlingsreformen - Fremtidens fastlegeordning. Arbeidsseminar 23. mars 2011», er tittelen på skrivet fra Helsedirektoratet til Legeforeningen.
I Legeforeningen mener man brevet har ankommet vesentlig senere enn den daterte datoen, og helst vil man drøfte saken med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) - ikke Helsedirektoratet. En rekke brev er dessuten sendt fra Legenes Hus med forespørsel om møter og dialog om revidert fastlegeforskrift. Ingen har blitt besvart, anføres det fra Legeforeningen.
TO SPØRSMÅL sett fra utsiden: Bør en ressurssterk fagforening kunne stille på et møte med noen ukers varsel som avholdes 700 meter unna? Er statsråden på grensen til det uredelige når hun når bruker det ene fraværet til å fastslå at Legeforeningen ikke vil delta i utformingen av ny forskrift? 
Partene evner ikke å samarbeide, men noe har de i alle fall til felles: Løsningene man selv forfekter, er til beste for pasientene, hevdes det fra begge hold. Det høres vakkert ut, men når strid om makt og posisjoner utfoldes i offentligheten, er englevinger et lite egnet antrekk. 
EN HAVARERT fastlegeordning vil ramme pasientene, noe som tjener verken HODs eller Legeforeningens ære. Partene må finne en løsning.
Uansett hva som er blitt sagt og gjort i fastlegesaken: HOD står igjen oppe i en ny, betent konflikt. Ved OUS har det de siste ukene vært mistenkelig stille. Der har man gitt den nye sjefen tid til å se om han duger.
Bråket rundt Bente Mikkelsen hadde også lagt seg. Den milde brisen rundt utskiftingen i RHF-styrene, hadde passert. For en kort periode: Ro i spesialisthelsetjenesten.
SÅ BRAKER det løs i primærhelsetjenesten. Det er underlig at en statsråd som tilsynelatende har smil og imøtekommenhet som arbeidsform, gjentatte ganger får så sterk kritikk for dårlige prosesser og manglende involvering.
Avdelingsdirektør Maren Skaset i HOD sier legene «har misforstått bestemmelser i fastlegeforskriften». Det er synd hvis strid oppstår som følge av dårlig håndverk og manglende dialog. Det er nok sykdom i helsevesenet til at alle burde ha hendene fulle med reelle problemer.
Leder, Dagens Medisin 03/2012

Powered by Labrador CMS