Melder ikke fra til barnevernet

Sykehuset Innlandet HF er ikke flink nok til å melde fra til barnevernet ved mistanke om omsorgssvikt, sier Helsetilsynet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I 2008 og 2009 fikk fire psykiatere og en sykepleier ansatt i Divisjon psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet HF advarsler fra Statens helsetilsyn etter helsepersonelloven på grunn av brudd på varslingsplikten til barneverntjenesten.

-Alvorlige mangler
De fikk også advarsel for å ha brutt varslingsplikten til politiet.
I tillegg fikk Sykehuset Innlandet HF kritikk for alvorlige mangler ved sitt styringssystem og internkontroll.
Har ulik kunnskap
På bakgrunn av dette gjennomførte Helsetilsynet i Oppland en nylig en ny kontroll for å se om  styringssystemet i sykehuset  ivaretar varslingsplikten, og konkluderte sykehuset fortsatt har høy risiko for at viktig informasjon om forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenestens side, ikke sendes barneverntjenesten.
Avviket bygger på flere observasjoner: Blant annet har personellet ved sykehuset  ulik kunnskap om hva de skal melde:
–  Et eksempel er der voksne omsorgspersoner legges inn med overdose/forgiftningsproblematikk og hvordan og hvorvidt informasjon om dette skal meddeles barneverntjenesten. Det er ikke konsensus om terskel for hva som er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, og det er for stor fare for at meldepliktige forhold “glipper”. Det er også ulike synspunkt på når en melding bør sendes, skriver tilsynet i sin rapport.
Ambulansepersonell flinke til å melde
–  Sykehuset Innlandet mangler ennå at ledelsen sikrer at endringer skjer, sier tilsynsleder Tony Heyerdahl i Helsetilsynet i Oppland.
–  Men avviket vi har gitt speiler også at det har skjedd positive endringer. Blant annet ser vi at også ambulansepersonell er blitt flinkere til å varsle når de har mistanke om omsorgssvikt, sier han til Dagens Medisin.
Viseadministrerende direktør Hans Iver Børresen i Sykehuset Innlandet sier tilsynet har bidratt til økt fokus på problematikken.
Ikke helt i mål
–  Tilsynet viser at mye er på plass, og det er mitt inntrykk at vi har fått til ganske mye og har hatt en reell forbedring de siste par årene, sier Børresen til Dagens Medisin.
–  Men vi er ikke helt i mål. Det er også min oppfatning at  det er økt oppmerksomhet rundt dette helt ut i de kliniske miljøene.
–  Det at omsorgssvikt blir avdekket er i seg selv veldig viktig. Det kan avdekkes på mange arenaer, men selvfølgelig har helsevesenet et spesielt ansvar, sier Børresen.
Helsepersonell meldte minst
En kartlegging som Helsetilsynet gjorde i Oppland fylke i fjor viste at det var svært store forskjeller på i hvilken grad forskjellige instanser hadde meldt fra til barnevernet.
De som meldte minst, var helsepersonell.
Ifølge  Heyerdahl var det første gang i Norge det ble gjort et forsøk på å kartlegge i hvilken grad helsepersonell på eget initiativ sender meldinger til den enkelte kommunes barnevernstjeneste.

Powered by Labrador CMS