Skal tarmsjekke 140.000 nordmenn

I disse dager inviteres seniorer fra Østfold, Buskerud og Akershus til kreftsjekk av tarmen som ledd i et nytt screeningprogram.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I flere år har Kreftregisteret planlagt tarmscreening av personer mellom 50 og 74 for å få forebygge tarmkreft, støttet av Helsedirektoratet.

For halvannet år siden anbefalte det nasjonale rådet for prioritering screening for tykk- og endetarmskreft.

Nå starter et pilotprosjekt i de tre fylkene, melder Helse- og omorgsdepartementet.

Kan redde 300 årlig
Hensikten med screeningprogrammet er å oppdage kreft og forstadier til kreft i tarmen på et så tidlig stadium som mulig.

– Hvert år rammes 3600 personer av tarmkreft og 1500 dør. Dette prosjektet er viktig og kan redde 300 liv årlig. Derfor oppfordrer jeg alle som får muligheten til å delta i prosjektet, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Skal høste erfaringer
To screeningsentre er opprettet ved Moss og Bærum sykehus. Gjennom et fireårig program skal man finne fram til hvordan et nasjonalt screeningprogram bør organiseres.

Kreftregisteret har sekretariatsfunksjonen for prosjektet. Ved Oslo universitetssykehus er det opprettet en ”skopiskole” for opplæring av leger som skal gjennomføre undersøkelsene og et eget laboratorium for å ta i mot og analysere prøver.

Les mer om det nye screeningprogrammet hos Kreftregisteret

Powered by Labrador CMS