3000 barn og unge lagt inn på to år

Over tre tusen barn og unge ble lagt inn i barne- og ungdomspsykiatrien i 2009-2010.  Dette utgjør knapt fire prosent av alle pasientene i denne delen av psykiatrien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer fram i en ny rapport fra Helsedirektoratet om barn og unge i det psykiske helsevernet (PHBU).  
Rapporten, som er ført i pennen av Marit Sitter i direktoratets avdeling for økonomi og analyse, belyser utvalgte pasientgrupper blant barn og unge som mottok behandling i det psykiske helsevernet og hos avtalespesialister i 2009 og 2010.
Nedstemte henvises mest
En av gruppene Sitter så nærmere på er barn og unge som fikk døgnbehandling i PHBU. De to aktuelle årene mottok 3064 barn og unge pasienter døgnbehandling i PHBU. Dette utgjorde fire prosent av alle pasientene i PHBU.

Flest jenter fikk slik behandling, mens ungdom i alderen 13–17 år utgjorde den største andelen.
Tristhet, depresjon og sorg eller mistanke om depresjon var den vanligste henvisningsgrunnen til det psykiske helsevernet blant døgnpasientene (23,5 prosent). Slike henvisningsårsaker var større blant jenter enn gutter.
Blant guttene var 6–12-åringene en langt større gruppe enn jentene. I denne gruppen var den dominerende diagnosegruppen hyperkinetiske forstyrrelser (ADHD).
Flest gutter med ADHD og atferdforstyrrelser
Totalt 12.289 personer i PHBU var diagnostisert med hyperkinetiske forstyrrelser (ADHD). Av dette utgjorde gutter utgjorde om lag 70 prosent.

Ved adferdssforstyrrelse fant Sitter en enda høyere andel gutter (ca. 75 prosent).

Powered by Labrador CMS