Fant tre gener funnet ved barneeksem

En forskergruppe med norske deltakere har oppdaget tre gener som har sammenheng med såkalt barneeksem.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De tre nyoppdagede genene kan ha sammenheng med både utviklingen av atopisk dermatitt – såkalt barneeksem – og immunsystemets respons, viser ny internasjonal forskning der Folkehelseinstituttet har bidratt.
Gir håp om bedre behandling
Ifølge instituttet gir funnet håp om bedre behandling. Atopisk dermatitt er en hudsykdom som stort sett rammer barn – inntil hver femte.
– Denne kunnskapen kan brukes videre til å forstå mekanismene bak sykdommen og utviklingen av bedre legemidler som kan forebygge og lindre plagene for de som er rammet. Det sier en av forskerne bak studien, Bo Jacobsson, ved instituttets avdeling for arv og miljø.

Jacobsson er leder for det norske bidraget i studien, og han er medforfatter på studien som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Genetics.
Tidligere forskning har vist at et gen som kalles filaggrin er koblet til utviklingen av atopisk dermatitt. Dette ble bekreftet i denne studien, ifølge instituttets nettsider.
Undersøkte 51.000 barn
Forsker fra flere land samarbeidet om 30 ulike kohorter, der over 51.000 barn ble undersøkt for atopisk dermatitt. Av disse hadde 11.000 hudsykdommen.
Ifølge Folkehelseinstituttet undersøkte forskerne 600.000 punkter langs DNA-spiralen. De sammenlignet hvordan disse punktene så ut hos barn som har atopisk dermatit og hvordan de så ut hos dem som ikke har denne hudsykdommen. Det var da det viste seg at tre gener er assosiert med atopisk dermatit.

Powered by Labrador CMS