Leger i bitter strid om varsling

Foretakstillitsvalgt Kristian Fosså for Yngre legers forening ved OUS sier divisjonsdirektør Øyvind Graadal i Sykehuset Innlandet bidrar til en fryktkultur blant legene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nylig uttalte Øyvind Graadal til Oppland Arbeiderblad at «Det er nesten så noen burde ha fått sparken for å bruke pasienter i beste sendetid», etter at TV2 hadde et innslag fra morgenmøtet til ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS), der legene satte opp lister for hvilke pasienter som skulle prioriteres.
«Provoserende»
- Det er provoserende at Graadal legger opp til en aksept for at leger kan trues til oppsigelse, slik han uttaler i Oppland Arbeiderblad, sier Kristian Fosså til Dagens Medisin.
Han er foretakstillitsvalgt for Yngre legers forening (YLF) ved OUS.
Ortopedisk avdeling ved OUS er den avdelingen som må kutte flest stillinger i forbindelse med omstillingsprosessen rundt Oslo-sykehusene.
- Graadal gir utrykk for at årsaken til at leger sier ifra - eller «skyver pasientene foran seg» - er fordi de ikke ønsker å bytte arbeidsplass. Jeg synes Graadals uttalelser er veldig problematiske. De gir uttrykk for en holdning om at å si i fra til mediene, er begrunnet kun av egeninteresse og bør straffes, sier Fosså.
Må diskutere behandling
- Hvis man ikke kan diskutere pasientbehandlingen i den offentlige debatten, blir det feil. Hva ellers dreier helsevesenet seg om, om ikke nettopp pasientbehandling? Leger har en lovpålagt plikt til å varsle tilsynsmyndigheter og ledelsen om ting de synes er kritikkverdige. Samtidig har de samme rett som pasienter, pårørende og andre medlemmer av samfunnet til å gå ut i offentlighet med forhold de opplever som kritikkverdige, sier han.
- Det at vi går til mediene, er uttrykk for at informasjonen som når frem til det politiske nivået, ikke er samsvarende med den informasjonen vi formidler i linjen. Graadals utsagn bidrar til at leger, ikke bare i OUS, ikke ønsker å påta seg den belastningen det er å stå frem offentlig med synspunktene sine.
Må være forsiktig
Divisjonsdirektør Øyvind Graadal sier han uttalte seg om kun dette ene eksemplet, fra innslaget på TV2.
- Jeg mener at generelt så skal leger og helsepersonell tenke seg godt om hvordan en bruker pasientene i mediene, og at en bør være prinsipiell når en bruker enkelthistorier - slik det ble gjort i TV-innslaget.
- Bør ikke pasientbehandling være en del av den offentlige debatten?
- Vi vil veldig gjerne at leger er mer med i den offentlige debatten, men de må være forsiktige med hvordan de bruker enkelthistorier, sier Graadal.
- Hvor viktig er det at ansatte er lojale mot sykehusledelsen?
- Det blir et generelt spørsmål. Det er viktig, men skal ikke overskygge det helsepolitiske - eller pasientperspektivet. Det er viktig å si fra, men det er som sagt viktig å være prinsipiell.
Mister tillit
- Det er en alvorlig beskylding å hevde at legene skyver pasienter foran seg?
- Jeg har ikke sagt noe om den generelle utspillspolitikken til tillitsvalgte. Det er dette ene eksempelet jeg ikke likte.
Graadal sier han i den pågående sykehuskampen i Innlandet-regionen har opplevd leger som unyansert bruker pasienthistorier i mediene.
- Leger må være varsomme fordi vi mister tillit dersom vi er unyanserte, sier han.
Yngre leger redde
Fosså sier at spesielt yngre leger er redde for å stå fram med kritikkverdige forhold:
- Leger får ikke fast jobb før de i gjennomsnitt er 41 år. Kortvarige og midlertidige stillinger gjør at man kvier seg for å si ifra om kritikkverdige forhold i frykt for å bli stemplet som «vanskelig» eller som «bråkmaker». Miljøene i Norge er små nok til at ett slikt stempel kan gjøre det vanskelig å få jobb, ikke bare ett sted, men i mange områder i landet.
Faglige premissleverandører
- Vi opplever at vi har reelle og saklige bekymringer, og at vi derfor når fram i media med våre synspunkter. 70 prosent av pasientene her ved OUS er regions- og landspasienter: Derfor må vi lykkes med sammenslåingen - ikke bare på vegne av Oslo, men hele Helse-Norge. 
Som tillitsvalgte og leger har vi bidratt med konstruktive innspill og kritikk av OUS-prosessen, mener Fosså.
- Underfinansieringen av prosjektet har medført en enorm økonomisk risiko, som igjen medfører kutt på pasientsiden. Dette er forhold som offentligheten kan, og bør, være klar over. Vi leger er premissleverandører for fagligheten. Det er den, og pasientene, som har vår førsteprioritet, fastslår Kristian Fosså.
Dagens Medisin 02/2012

Powered by Labrador CMS