Ønsker Helsetilsynet velkommen

Patolog besvarer gynekologutspill med å ønske Helsetilsynet velkommen til patologiavdelingene for å undersøke om de holder høy nok faglig standard.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

FOREBYGGING AV LIVMORHALSKREFT: I et leserinnlegg her på dagensmedisin.no slår spesialist i patologi Tor-Arne Hanssen, tidligere avdelingsleder for Klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), fast alt alle patologiavdelinger i Norge har fulgt retningslinjene og handlingsplanen som gjelder for HPV-testing som ledd i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

Spurte om ikke Helsetilsynet bør på banen

De to ledende gynekologene Pål Øian og Ingard Nilsen ved det samme sykehuset hevdet i et innlegg her på dagensmedisin.no at den RNA-baserte HPV-testen som fem norske sykehus har benyttet i flere år, blant andre UNN,  ikke fanger opp alle kreftforstadier.
De spurte hvem som tar ansvaret for å følge opp kvinner som har ASCUS/LSIL ved cytologisk prøve og negativ HPV-test og som seinere ikke har normal cytologisk prøve.
De spurte dessuten om ikke Statens helsetilsyn bør på banen for forsikre seg om at alle kvinner med kreftforstadier er fanget opp.
Helsetilsynet velkommen når som helst
I innlegget understreker Tor-Arne Hansen at patologiavdelingene i Norge har solide kvalitetssystemer og at de ivaretar kvaliteten på kreftdiagnostikken og Masseundersøkelsen på en god og trygg måte.
- Helsetilsynet er når som helst velkommen på besøk og tilsyn i avdelingene for å undersøke om vi holder høy nok faglig standard. Dette bør likevel skje når Helsetilsynet mener det er påkrevd, skriver Hansen i sitt innlegg.

Intern uenighet

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge har det vært intern uenighet om bruken av den RNA-baserte HPV-testen PreTect HPV-Proofer, som fra nyttår mistet refusjonen.
Etter at Helsedirektoratet satte foten ned for den RNA-baserte testen, skar UNN-direktør Tor Ingebrigtsen igjennom og bekjentgjorde gjennom Dagens Medisin at sykehuset dropper den RNA-baserte testen. Dette fikk de to gynekologene til å spørre hvem som følger opp kvinner som ikke har fått fanget opp kreftforstadier.

Powered by Labrador CMS