Enig om utskrivingsklare pasienter

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS og Helse- og omsorgsdepartementet er blitt enige om hvordan forskriften om utskrivningsklare pasienter skal praktiseres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den 22. desember 2011 uttrykte KS i et brev til departementet at man er uenig i hvordan departementets tolker forskrift om utskrivningsklare pasienter, men nå er de to partene blitt enige.
Ville ha avtaler
KS tok til orde for at det bør være mulig å lage rettslig bindende avtaler for hvilke tidspunkt på døgnet sykehusene kan varsle kommunene om utskrivningsklare pasienter.
Helse- og omsorgsdepartementet understreker nå at man har erfart at pasienter hovedsakelig skrives ut på dagtid, alle dager inkludert helg og helligdager, og at det i praksis derfor vil være få situasjoner der pasienter skrives ut på kveldstid.
I svaret til KS skriver departementet, at dersom man likevel står fast på at tidspunkter skal tas inn i avtalene, er det partene som må bli enige om en slik regulering.
Utsetter tiltakene
Departementet understreker at det ikke kommer til å iverksette konkrete tiltak på dette punktet i år. Dette svaret er KS godt fornøyd med, og departementet er glad for at man nå er enige.
– Vi konstaterer at uenigheten om tidspunkter har bidratt til usikkerhet i pågående avtaleprosesser mellom sykehus og kommuner. Dette er uheldig for fremdriften og gjennomføringen av samhandlingsreformen. Vi er derfor fornøyd med enigheten mellom oss og KS, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Departementets nye holdning i dette spørsmålet er i tråd med hva KS har ønsket. Styreleder i KS, Halvdan Skard, sier seg glad for at avtaleprosessene nå kan videreføres:
– Dette har vært et viktig punkt for oss, og jeg vil gi anerkjennelse til statsråden og departmentsledelsen for at de på denne måten har vist vilje til å komme oss i møte. Slik vi ser det, er dette viktig for pasientenes sikkerhet, og det er viktig for at det videre arbeidet med reformen fortsetter på en god måte, sier Skard i en kommentar.

Powered by Labrador CMS