Reagerer på robotpåstander

Professor dr. med. Claes Tropé imøtegår påstanden om at St. Olavs Hospital er eneste sykehus i Norge som ved hjelp av robot opererer både ondartede og godartede gynekologiske lidelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I artikkelen Opererer i underlivet med robot i går, 19. januar, viste Dagens Medisin til St. Olavs Hospitals nettside.

Der gikk det blant annet fram at St. Olav er eneste sykehus i Norge som opererer både ondartede og godartede gynekologiske lidelser ved hjelp av robot.

– De er slett ikke alene
Dette får professor dr. med. Claes Tropé, FoU-sjef på Avdeling for gynekologisk kreft ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet, til å reagere.
 
– De er slett ikke alene om dette i Trondheim. Haukeland i Bergen, gynekologisk avdeling i Skien, Stavanger Universitetssykehus og vi på Radiumhospitalet opererer både godartede og ondartede lidelser, fastslår han overfor Dagens Medisin.
 
Han forteller at de gynekologiske avdelingene i Bergen og Skien arbeider etter samme modell som i Trondheim, mens Radiumhospitalet som primært behandler kreft, også opererer tilstander som viser seg ikke å være kreft, blant annet ovarialcyster.
 
– Vi var først ute
Claes Tropé gjør et poeng av at Radiumhospitalet var først ute med å ta i bruk robotkirurgi her i landet. Han trekker fram overlege Bilal Sert ved Radiumhospitalet som en verdensledende pioner innen gynekologisk robotkirurgi.
 
– Han startet allerede i 2006 med å operere for kreft i livmorhalsen og -legemet, etter at det var samlet inn penger til en da Vinci-robot. Sammen med sine kolleger benyttet han robot til å gjennomføre verdens første radikale hysterektomi med lymfeknuter ved tidlig livmorhalskreft, forteller han.
 
Tropé viser til flere vitenskaplige publikasjoner med Bilal Sert som førsteforfatter, blant annet denne i European Journal of Gynaecological Oncology, som omtalte den nevnte hysterektomien.
 
Pengefolk åpner lommeboka
I går, 19. januar, ble det kjent at milliardærene Stein Erik Hagen, John Fredriksen og en anonym finansmann kjøper en ny robot som urologene og kreftgynekologene på Radiumhospitalet skal dele på.
 
Stein Erik Hagen har selv fått kreft i prostata, og ifølge TV 2 reiser han til USA for å bli operert fordi han mener at utstyret i Norge er for dårlig.
 
Tropé regner med at den nye roboten er på plass om cirka to uker.
 
– Det har skjedd en rivende teknologisk utvikling på dette området, og dagens robot bør skiftes ut. Det får vi nå muligheten til takket være denne gaven, sier Tropé.
 
Seks av 3000 roboter i Norge
Ifølge Clas Tropé kommer det snart en ny robot i Tromsø. Fra før finnes det fem roboter som brukes til ulike operative inngrep her i landet – én i Skien, i tillegg de nevnte i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.
 
Han sier at slike roboter har vokst sterkt i antall på verdensbasis.
– Bare i New York er det 300 slike roboter. Av de 3000 robotene på verdensbasis er 2500 lokalisert i USA, forteller Tropé til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS