Tar MS-behandlingen opp til debatt

Hva er god MS-behandling i 2012? Under neste DM-Arena den 8. februar spør Dagens Medisin blant annet om sykehusene velger bort god behandling på grunn av rammefinansieringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

DM-Arena 8. februar 2012

Til DM-Arena 8 . februar kommer blant andre:Kjell-Morten Myhr, professor Haukeland universitetssykehus og leder av kompetansesenteret for MS.Trygve Holmøy, professor II, klinikk for indremedisin og laboratoriefag, Ahus Elisabeth G. Celius, seksjonsoverlege, OUSBjørn Svendsen, Norges Handelshøgskole, BergenaAntoine Giæver Beiske, overlege i nevrologi og daglig leder, MS-Senteret i HakadalMona Enstad, generalsekretær i MS-forbundetRobin Kåss (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Laila Dåvøy (KrF), medlem av Helse- og omsorgskomiteenProgram og påmelding finnes her

Dette ettermiddagsseminaret, som arrangeres i VG-auditoriet i Oslo denne dagen fra klokken 15–18, samler noen av landets fremste MS-nevrologer til foredrag og debatt om status for forskning og behandling av multippel sklerose (MS). 
Reiser de sentrale spørsmålene
Fagfolkene møter statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet, stortingsrepresentant og medlem av Helse- og omsorgskomiteen Laila Dåvøy og generalsekretær Mona Enstad i MS-forbundet.
Blant spørsmålene som tas opp, er:
•    Hvordan bør multippel sklerose behandles i 2012?
•    Er behandlingen lik i hele landet?
•    Hvordan påvirker innsatsstyrt finansiering (ISF) valg av legemidler?
•    Får alle pasientene tilgang på den best tenkelige behandlingen?
– Flere nye, ulike bremsemedisiner aktualiserer behovet for en offentlig diskusjon om hvilken behandling MS-pasienter får tilbud om, og hvordan økonomi styrer behandlingen, sier Markus Moe, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin.
– Sykehus velger den billigste behandlingen
En av innlederne er førsteamanuensis og siviløkonom Bjørn Svendsen, som vil presentere hovedpoengene fra en rapport om finansiering av spesialisthelsetjenesten og hvilke konsekvenser det gir for MS-pasienter.
Sykehusene finansieres med 60 prosent rammefinansiering og 40 prosent stykkpris, gjennom ordningen med innsatsstyrt finansiering (ISF).  Svendsen fikk i oppdrag av Nasjonalt kompetansesenter for multippel sklerose å lage en rapport om hvordan denne finansieringsordningen slår ut i praksis for MS-pasienter.
– Det viser seg at finansieringsordningen representerer et problem for mange MS-pasienter, ikke minst for dem som trenger såkalt sykdomsmodifiserende behandling som kan koste minst 200.000 kroner i året per pasient. Da kan det være fristende for sykehus å velge den billigste behandlingen, sier Bjørn Svendsen i anledning seminaret.


Nye ISF-regler innført fra nyttår
Fra 1. januar 2012, i anledning Samhandlingsreformen, gjelder nye regler for ISF. I forbindelse med innføring av Kommunal medfinansiering (KMF) trekkes noe av de tidligere overføringene fra staten til de regionale helseforetakene ut, melder Helsedirektoratet.

For aktivitet som omfattes av Kommunal medfinansiering vil summen av ISF og Kommunal medfinansiering til sammen utgjøre om lag 40 prosent, og tilsvarende vil basistildelingen utgjøre 60 prosent.

Les om de nye ISF-reglene her

Powered by Labrador CMS