Opererer i underlivet med robot

St. Olavs Hospital opererer ondartede og godartede gynekologiske lidelser ved hjelp av robot.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette melder sykehuset på sine nettsider, som slår fast at St. Olavs Hospital er det eneste sykehuset i Norge som benytter robot til nettopp disse lidelsene.
Tidligere i dag meldte vi at Urologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus også bruker en slik robot ved prostatakreft.
– En riktig investering
Da Vinci-roboten har vært i bruk på St. Olav siden 2009, men for litt over ett år siden ble investeringen til 15 millioner kroner også tatt i bruk ved gynekologiske inngrep. Etter et år med to operasjonsdager i uka med da Vinci, er klinikksjef på Kvinneklinikken Runa Heimstad ikke i tvil om at det var en viktig og riktig investering.
– Én ting er at vi som eneste sykehus i landet opererer både gynekologisk kreft og godartede gynekologiske lidelser, og dermed får et større pasientvolum med over 100 operasjoner på ett år. En annen ting er at operasjonsteknikken er bedre og gir kortere sykehusopphold. Dette er en investering i kvinners helse, sier Heimstad, ifølge nettstedet.
Åpen operasjon er alternativet
Kvinneklinikken disponerer da Vinci-roboten torsdag og fredag hver uke, og opererer fire pasienter i uka. De tre andre dagene benyttes da Vinci-roboten av urologisk avdeling, til radikal prostatektomi for prostatakreft og ved operasjoner på nyre og urinblære.

Ved gynekologisk kreft fjernes både livmor og eggstokker, og i noen tilfeller tas også lymfeknuter ut for å sjekke om det er spredning. Å fjerne livmoren er et omfattende inngrep.

Alternativet til robotstyrt kikkhullskirurgi er åpen operasjon, og tidligere ble opererte pasienter gjerne liggende på sykehuset i opptil én uke. Robotstyrt kikkhullskirurgi på denne typen inngrep er fordelaktig på flere områder, skriver nettstedet.
Ser alt i 3D
Overlege i gynekologisk kreft, Solveig Tingulstad, forteller at pasienten opplever lite blodtap og mindre smerter, og kan som regel reise hjem allerede dagen etterpå. Hun sier også at den anatomiske presisjonen er svært nøyaktig.
– Vi ser alt i 3D, og kan avstandsbedømme veldig godt. Robotarmene er, i motsetning til våre egne hender, helt uten småbevegelser. Siden bildet forstørres veldig, blir alle bevegelser veldig nøyaktige, tilføyer overlege i generell gynekologi, Merethe Ravlo, overfor stolav.no

Powered by Labrador CMS