Vil ha refleksjon rundt CT-bruk

Rekvirentene har et ansvar for å vurdere nytteverdien av CT-undesøkelser, mener Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet slår dette fast etter strålevernmyndighetenes melding om at det de siste ti årene har skjedd en sterk økning i bruken av computertomografi (CT) i hele Norden.
– Å kritisk vurdere nytteverdien av en CT-undersøkelse er først og fremst et ansvar for den som rekvirerer slike undersøkelser, sier Guldvog, som mener at også pasienter med fordel kan reflektere omkring forventet verdi av slike undersøkelser.
– Må prioritetere
Helsedirektoratet mener at den sterke økningen i bruk av CT-undersøkelser gir grunn til å minne om at CT og annen radiologi bare skal benyttes dersom det har betydning for behandlingsvalg.
– Bruk av CT og annen radiologi som diagnostisk verktøy er alltid positivt når det har betydning for behandlingsvalg. Det er en viktig ressurs for helsetjenesten, men bruken av denne ressursen må prioriteres, som all annen behandling. Strålebelastningen er et tilleggsmoment i denne avveiingen, påpeker Guldvog.
Minner om overbelastede avdelinger
Helsedirektoratet minner om at radiologiske avdelinger er overbelastet, og at konsekvensen av dette er lengre ventetider og fare for at pasienter ikke får utført nødvendige undersøkelser. Ventetiden på CT vil bli redusert hvis CT benyttes bare når undersøkelsen har konsekvenser for behandlingsvalg, blir det understreket.
 
Selv om økningen i kreftfare som følge av CT-undersøkelse for de fleste av oss er svært liten, gir det en ekstra grunn til at slike undersøkelser kun skal benyttes når det har betydning for valg av behandling, skriver direktoratet på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS