Ultralyd-utgifter til 86 millioner

Beregninger viser at innføring av tidlig ultralyd kan koste 43 millioner kroner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det foreligger ikke forskning som dokumenterer helsemessig gevinst av å gi alle gravide et tilbud om rutinemessig tidlig ultralyd i svangerskapet.

- Samme formål som dagens ordning
Dette er konklusjonen i  et notat som presenteres i dag på et seminar om tidlig ultralyd, i regi av Helsedirektoratet.

Det er en arbeidsgruppe ved Kunnskapssenteret som har vurdert kunnskapsgrunnlaget for et slikt tilbud.

I notatet kommer det frem at dagens kostnader ved tilbud om ultralyd i svangerskapsuke 17 til 19 er 43 milioner kroner.

Dersom det skal innføres nok et rutinemessig tilbud om tidlig ultralyd - vil kostnadene fordobles og forløpe seg til nær 86 millioner.

Funnene ble lagt fram for Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i desember.

Risiko for kromosomavvik
- Vi konkluderte med at en rutinemessig tidlig ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 11 - 13 kan ha samme formål som dagens tilbud om ultralyd i svangerskapsuke 17 – 19, sier Vigdis Lauvrak, som har ledet arbeidet, ifølge Kunnskapssenteret.
Fordi nakkeoppklaring vil bli oppdaget i svangerskapsuke 11 - 13, vil undersøkelsen også avdekke risiko for kromosomavvik, noe som er vanskeligere senere i svangerskapet.
Internasjonale forskningsresultater viser at tidlig ultralyd kan være mer treffsikker enn senere ultralyd med hensyn til å påvise tilfeller av Downs syndrom.
- Resultater fra danske studier viser at innføring av rutinemessig tilbud om tidlig ultralyd kan føre til at det fødes færre barn med Downs syndrom, sier Lauvrak.
Treffsikker ved felles morkake
Tidlig ultralyd er mer treffsikker for å påvise tvillinger som deler morkake enn senere ultralyd.
– Selv om vi ikke fant forskning som dokumenterer at et tilbud om rutinemessig tidlig ultralyd vil gi flere tvillinger som overlever svangerskapet, eller får færre komplikasjoner, kan vi ikke utelukke at det kan være en slik gevinst, fortsetter Lauvrak. 
Hun fremhever videre at tidlig ultralydundersøkelse  sannsynligvis ikke er like treffsikker når det gjelder å påvise strukturelle avvik, inkludert hjertefeil.

Kunnskapsoppsummeringen er gjort på oppdrag fra Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

Powered by Labrador CMS