Det er mulig å fjerne køene - hvis politikerne vil

Det er lange køer for å komme til fysioterapi hvis man skal ha det dekket av det offentlige. Men det er rikelig med kapasitet hvis pasientene betaler selv - eller får behandlingen dekket av bedriften.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kjetil Nord-Varhaug, leder for Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF)
MED SAMHANDLINGSREFORMEN får kommunene en ekstra kostnad når visse pasientgrupper belaster spesialtjenesten. Det gjør at kommunene nå omprioriterer blant annet fysioterapi. Problemet øker selvsagt for dem som prioriteres ned.
Vi er særlig opptatt av dem med muskel- og skjelettplager. De står for hele 46 prosent av det norske sykefraværet og koster samfunnet, ifølge offentlig statistikk, mellom 37 og 44 milliarder kroner.
Mange av dem venter allerede i dag måneder på offentlig finansiert behandling hos fysioterapeut.
INGEN INSENTIVER. Fra nyttår er det ikke lenger noe lovpålagt krav til kapasitet i det kommunale fysioterapitilbudet. Samtidig har kommunene heller ingen økonomiske insentiver til å ta seg av folk som går sykmeldt, men ikke må på sykehus. Vi er bekymret for at stadig flere blir gående sykmeldt. Det er bedriftene, og først og fremst Nav, som tar regningen.
Slik vi ser det, vil samhandlingsreformen føre til at Navs utgifter til langtidssykmeldte øker dramatisk. Sykdom og plager blir ofte verre om man ikke tar affære ved for eksempel å starte behandling hos fysioterapeut tidlig.
Et sykefravær på tre måneder koster fort samfunnet cirka 180.000 kroner.
KAPASITETEN FINNES. I dag er det lange køer for å komme til fysioterapi dersom man skal ha det dekket av det offentlige, mens det er rikelig med kapasitet dersom pasientene betaler selv - eller får behandlingen dekket av bedriften.
Regjeringen har på flere måter motarbeidet at privatpraktiserende fysioterapeuter skal kunne ta unna flere pasienter, blant annet ved å fjerne skattefradrag for bedrifter som tegner behandlingsforsikring for ansatte.
NAV BETALER UANSETT. I Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF) har vi ingen tro på at det offentlige noen gang kommer til å ta unna køene innen blant annet fysioterapi. Det er på høy tid at myndighetene setter behovet til pasienter, bedrifter og samfunnsøkonomi foran ideologiske prinsipper.
Det er Nav som betaler enten en pasient går sykmeldt eller får dekket utgifter til en behandling.
MINDRE UTGIFTER. De ansvarlige bør snarest ta en ny runde med kalkulatoren. Vi tror det vil vise at kostnadene er mindre ved å la private utføre de nødvendige behandlingene med en tilstrekkelig refusjonsandel, enn å ha folk gående sykmeldt i lang tid. Det er også flere muligheter, som for eksempel å gjeninnføre skattefradraget til folk og bedrifter som tegner behandlingsforsikringer - eller kjøpe tjenester dersom køen er for lang.
Kapasiteten finnes og diskusjonene bør tas nå. Vi kan fortsatt hindre en ytterligere forverring når samhandlingsreformen trer i kraft.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 01/2012

Powered by Labrador CMS