Fotballsupporter ble syk av å se Manchester United

En ivrig fotballsupporter fikk stadig symptomer under fotballkamper – særlig ved toppkamper med spenning helt mot slutten. Slik ble pasientens Addisons krise oppdaget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Under de mest spennende kampene ble supporteren rammet av angst, hjertebank, panikk, ørhet og følelse av forestående undergang. I kampene mot bunnlagene var hendelsene derimot mindre påfallende – om ikke umerkbare, ifølge British Medical Journal, som nylig fortalte om den 58 år gamle kvinnen.
Leger i Manchester fattet mistanke om den sjeldne lidelsen etter å ha hørt om supporterens tilbakevendende symptomer under kampene på Old Trafford – hjemmearenaen til United.
Dette ledet til diagnostiseringen av Addisons krise; en livstruende manifestasjon av Addisons sykdom. Ved denne sviktsykdommen har binyrebarken sluttet å produsere tilstrekkelige mengder av det livsnødvendige stresshormonet kortisol.
Addisons sykdom er vanskelig å påvise fordi hovedsymptomene inkluderer tretthet. apati og dårlig humør – vanlige plager blant den friske delen av befolkningen og hyppige plager hos kronikere.
En av legene som diagnostiserte pasienten, har i ettertid fortalt humoristisk om det han betegner som den første beskrivelsen av en fotballindusert Addisons krise. – Vi mente at vår pasient hadde problemer med å produsere en fysiologisk kortisolrespons under de viktige kampene. Derfor presenterte vi denne kasuistikken som den første beskrivelsen av Manchester United-indusert Addisons krise, sier Manchester-lege Akbar Choudhry.
Behandling av pasienten ble startet opp samtidig med oppstart av inneværende fotballsesong, og pasienten har sett alle Uniteds hjemmekamper uten særlige plager.

Powered by Labrador CMS