Store jobbendringer etter kreft

Fem år etter en kreftdiagnose, er det større andel av kvinner enn menn som ikke lenger er i jobb.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En norsk prospektiv studie har over en femårsperiode fulgt alle 3278 pasienter som fikk invasiv kreft for første gang i 1999. Gruppen er sammenlignet med en frisk kontrollgruppe.
Resultatene viser at andelen som var i jobb etter fem år, var signifikant lavere for kvinner, sammenlignet med kontrollene. Det var ingen signifikant forskjell når det gjaldt menn.
Sammenstilt med kontrollgruppe
Året før kreftdiagnosen var 94 prosent av mennene i arbeid, mot 77 prosent fem år etter diagnosen, og skilte seg ikke signifikant fra gruppen med friske menn.
For kvinnelige kreftpasienter var situasjonen verre. Mens 87 prosent var i jobb før de ble syke, falt andelen til 69 prosent fem år etter diagnosen. Dette var større forskjell enn i kontrollgruppen.
Krefttype ikke avgjørende
For begge kjønn var lungekreftpasienter den gruppen som opplevde størst endring i jobbstatus. Men sosiodemografiske og arbeidsrelaterte jobbfaktorer hadde større innflytelse på endring i arbeidsforhold enn krefttype, for både menn og kvinner.
Studien, som omfatter pasienter med invasiv kreft, er nylig forhåndspublisert på nett i European Journal of Public Health (Torp m.fl.).

Powered by Labrador CMS