D-vitamin er overlevelsesindikator

Høye serumnivåene av vitamin D øker sannsynligheten for at pasienter med kreft i bryst, tykktarm, lunger og lymfesystemet overlever sin sykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Resultatene fremkommer av Steinar Tretli og han kollegers seneste publikasjon i tidsskriftet Cancer Causes Control.

Av 658 kreftpasienter, rekruttert fra den norske serumbanken JANUS, hadde de med serumnivåer av 25-hydroksyvitamin-D under 46 nmol/l mer enn en doblet risiko for å dø av kreftsykdommen. Dette etter justeringer for kjønn, alder ved diagnose og tidspunkt for prøvetakning.

Har sett dette tidligere
Pasientene ble diagnostisert i perioden 1984 til 2004, og fulgt opp ut 2008. 399 pasienter døde i oppfølgingsperioden, hvorav 343 (86 prosent) av disse døde av kreft.

Sammenhengen mellom kreftoverlevelse og vitamin D er noe både Tretli og andre har påvist tidligere.

- Lignende resultater er kjent for ulike kreftsykdommer i studier presentert de senere årene, sier førsteforfatter Tretli, som er avdelingsleder ved Kreftregisterets forskningsavdeling.

Har viktige egenskaper
Studien har imidlertid viktige egenskaper i forhold til de øvrige.

- For det første er blodprøven tatt på diagnosetidspunktet, før pasientene har gjennomgått omfattende behandling. I tillegg har vi opplysninger som gjør oss i stand til å ta hensyn til sykdommens alvorlighetsgrad på diagnosetidspunktet. Resultatene våre viser en noe sterkere sammenheng mellom D-vitaminnivå og overlevelsesmulighetene enn hva som er sett i de øvrige studier, slår Tretli fast.

Gir lavere progresjon
I laboratoriestudier er det vist at aktiv form av vitamin D har effekter som er forenlig med en lavere progresjon av kreftsykdom ved høyere nivåer.

- Imidlertid er det behov for å vise at disse effekter gjenfinnes hos kreftpasienter. Flere studier er planlagt i Norge for å gi oss mer kunnskap om mekanismene, legger han til. 

Kan få nytteverdi
Tretli tror funnene kan få praktisk betydning for kreftpasienter, men først etter at D-vitamin er testet ut på lik linje med utviklingen av andre medikamenter.

- Nytten av studiene kan være at spesielt pasienter med lav vitamin-D status kan leve lenger hvis man får hevet D-vitaminnivået. Men vi skal være klar over at funnene kan bety at sykdomsforløpet påvirker nivået av vitamin D, og ikke omvendt, forklarer han. 

- Ingen oppfordring til alle
Han understreker at studien ikke er noen oppfordring til at alle og enhver skal bekymre seg om sitt D-vitaminnivå.

- De resultatene som er presentert i disse overlevelsesstudiene viser en mer konsistent sammenheng enn studier av sammenhengen mellom D-vitamin og forekomst av kreft. Derfor bør ikke friske folk uten videre øke sitt D-vitamin nivå i frykt for å få kreft. De aller fleste har et tilfredsstillende nivå.  Husk at D-vitamin i høye doser er toksisk, avslutter han.

Powered by Labrador CMS