Mulig å redusere stråledosene

Det kan være mulig å redusere stråledosene ved CT med 30–50 prosent ved leverundersøkelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Martinsen doktoravhandling

“The possibilities of reducing radiation dose and improve image quality in CT diagnostics using advanced image processing.”Cand.scient. Anne Catrine Trægde MartinsenUniversitetet i Oslo, desember 2011

Dette kommer fram i doktoravhandlingen til fysiker Anne Catrine Trægde Martinsen, som disputerer 20. desember  på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Ifølge Martinsen kan en  slik reduksjon i stråledosene være mulig ved å bruke nye bildebehandlingsverktøy.

Rekonstruksjonsmetoder kan benyttes
I sin studie testet og evaluerte Martinsen og hennes kolleger nye metoder for bilderekonstruksjon til bruk ved lunge- og leverdiagnostikk. De evaluerte også selve byggesteinene i CT-bildene – CT-tallene. 

Resultatene fra disse studiene viser at bruk av absolutte CT-tall i forbindelse med diagnostikk må utøves med stor varsomhet og at ulike rekonstruksjonsmetoder kan benyttes for å redusere stråledose til pasient – samtidig som man beholder diagnostisk informasjon i undersøkelsene.

Stadig mer stråling
Martinsen tok utgangspunkt i at moderne CT-skannere har muliggjort nye typer diagnostikk, og at dette har resultert i en økning av antall CT-undersøkelser. I USA har antall CT-undersøkelser økt fra 13 millioner i 1990 til 62 millioner i 2006.
Tall fra Statens strålevern viser at andelen stråledose til befolkningen relatert til medisinsk strålebruk fra CT har økt fra 65 prosent i 2002 til 80 prosent i 2008.  Denne økningen synliggjør behovet for metodeutvikling og optimalisering av CT-undersøkelser med hensyn til stråledose og diagnostisk bildekvalitet.
Viser til nye teknikker
– Det eksisterer flere metoder for å forbedre bildekvalitet, blant annet har CT-leverandørene de siste årene introdusert ulike typer rekonstruksjonsteknikker, sier Martinsen, som konstaterer at stråledosen dermed reduseres.

Powered by Labrador CMS