Fødselsmetode ingen betydning for mental helse

Mors mentale helse etter å ha født påvirkes ikke av fødselsmetode.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En studie nylig publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, tyder på at bekymring for mors psykiske helse etter fødsel ikke i seg selv er en grunn til å velge fødsel med planlagt keisersnitt.

Akutte inngrep
Den viser også at akutte inngrep med vakuum/tang eller keisersnitt ikke fører til angst- og depresjonssymptomer etter fødselen.
I en studie med 55 814 gravide kvinner fra den norske mor og barn-undersøkelsen, ble symptomer på angst og depresjon etter fødselen undersøkt.
Den fant at fødselsmetode hadde ingen betydning for mental helse etter fødselen.
Kvinnene ble rekruttert i perioden 1999 til 2008, og besvarte spørreskjema i svangerskapsuke 30 og seks måneder etter fødselen.
Ytterligere opplysninger om graviditet og fødsel ble hentet fra Medisinsk fødselsregister, ifølge Helsedirektoratet.
Ingen endring i depresjonssymptomer
Fire fødselsmetoder ble sammenlignet: Normalfødsel, normalfødsel assistert med vakuum/tang, planlagt og akutt keisersnitt.
Endring i angst- og depresjonssymptomer fra svangerskapsuke 30 til seks måneder etter fødsel og fødselsmetode hadde ingen sammenheng.
Forekomsten av angst- og depresjonssymptomer seks måneder etter fødselen var heller ikke forskjellig med ulike fødselsmetoder. Først og fremst var det mental helse i svangerskapet som hadde betydning for risikoen for angst og depresjon også etter fødselen, ifølge studien.

Powered by Labrador CMS