Hevder yrkesskadde tvinges til oppsigelse

Arbeidstakere som blir syke av jobben har for dårlig vern, sier Tor B. Aasen ved yrkesmedisinsk avdeling i Helse Bergen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tor B. Aasen, avdelingsdirektør ved yrkesmedisinsk avdeling i Helse Bergen og spesialist i indremedisin og lungesykdommer,  mener Friskmelding til formidling-paragrafen gir arbeidstakere som blir syke av jobben sin for dårlig vern.


Blir bedt om å si opp
- Her har vi de siste månedene sett flere eksempler på folk som får skader på jobb, som astma, eksem og hånd-vibrasjonssyndrom  og som blir bedt om å si opp jobben, sier Aasen til Dagens Medisin.

- Vi prøver å diagnostisere sykdom i en tidlig fase slik at pasienten kan tas ut – eller arbeidsgiver kan eliminere en farlig situasjon. Det er fornuftig ut fra tankegangen om tidlig diagnostisering av for eksempel astma, så vil færre utvikle kronisk sykdom. Diagnosetidspunkt og aktivitet er avgjørende, sier han.

Tør ikke si fra om sykdom
- Nå ser vi en økende tendens til at pasientene får beskjed om at det ikke finns tilretteleggingsmuligheter for dem og at de derfor må melde seg arbeidsledige. Vi ser at dette er et mønster som utvikler seg og at regelverket ikke er godt nok.
Frykten for å bli bedt om å si opp kan dessuten motivere pasientene til ikke å få en skikkelig diagnostikk fordi de ikke tør si fra dersom de blir syke på jobben, sier han.

Les også: Leger melder ikke arbeidsrelatert sykdom

Mister rettigheter
- I løpet av de siste månedene har vi hatt sju tilfeller der arbeidsgiver har bedt arbeidstaker om å si opp jobben fordi de er syke, sier Aasen.
I minst ett tilfelle opplyser en pasient at Nav ba vedkommende si opp; et eksempel presentert i en kronikk i Dagens Medisin og skrevet av lege i arbeidstilsynet, Ebba Wergeland
Når man sier opp mister en rettigheter, og da stilles det også mindre krav til arbeidsgiveren om å gjøre noe med arbeidsplassen, sier Aasen.
- Ingen er uenige i at det er viktig med yrkesdeltakelse, men akkurat disse som er syke på grunn av arbeidet sitt er i en annen stilling og her burde Nav hatt en annen policy, sier han.


Avdeling for fagstab tjenester i Nav uttaler følgende til Dagens Medisin via sin kommunikasjonsavdeling:
 
- Nav råder ikke arbeidstakere til å si opp jobben, sier de, og viser til gjeldende praksis med ordningen med friskmelding til arbeidsformidling der det heter at alle muligheter på nåværende arbeidsplass må være vurdert/forsøkt, arbeidsrettede tiltak må være vurdert og arbeidsforholdet må være opphørt i samsvar med arbeidsmiljølovens bestemmelser.
- Svekker oppsigelsesvernet
Lege i arbeidstilsynet, Ebba Wergeland, mener reglene svekker oppsigelsesvernet. I en kronikk i Dagens Medisin viser hun til en praksis som var vanlig på 1970- og 80-tallet; ansatte måtte skrive under på at de forpliktet seg til å slutte hvis de ikke tålte skiftarbeid eller “andre forhold som har forbindelse med arten av arbeidet ved fabrikken”.
-    I dag gir arbeidsmiljøloven alle sykmeldte ett års oppsigelsesvern. Men tanken bak gamle dagers særbehandling av dem som ikke tålte jobben, er like riktig i dag, skriver Wergeland.

Powered by Labrador CMS