Troponin også en prognostisk markør

Måling av troponin i blodet ett døgn etter et ST-elevasjonshjerteinfarkt (STEMI) kan gi god informasjon om størrelsen av infarktet og være nyttig for å identifisere pasienter med høy risiko for å utvikle hjertesvikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Halléns avhandling

“Cardiac troponin I and electrocardiogram for estimation of infarct size and for risk stratification in patients with ST-elevation myocardial infarction treated with primary percutaneous coronary intervention.”Jonas HallénUniversitetet i Oslo, desember 2011Funnene er publisert i internasjonale hjertetidsskrift og er et resultat av et bredt forskningssamarbeid på tvers av landegrensene.Les en av artiklene her

Proteinet troponin måles hos alle pasienter som får infarkt, men så langt har denne markøren, som frigjøres til blodet når hjertemuskelceller dør, mest vært benyttet diagnostisk. Markøren er med dagens tester ikke målbar i blodet hos friske.

– Vi har studert hvordan denne markøren kan brukes prognostisk ett døgn etter de mest alvorlige hjerteinfarktene, de som viser ST-elevasjon – STEMI – ved EKG. 

Det sier Jonas Hallén til Dagens Medisin rett før han den 14. desember skal forsvare sine funn under en disputas ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Kan forutsi senskader
Hallén forteller at resultatene understøtter tidligere studier og indikerer at enkle, billige og lett tilgjengelige tester kan gi legene informasjon som kan være verdifull for planlegging av videre behandling og oppfølging i kjølvannet av et hjerteinfarkt.

– Hva er den kliniske konsekvensen av ditt arbeid?

– Det handler om at en enkel blodmarkør, som allerede måles hos alle infarktpasienter, også kan brukes for å forutsi hvilke pasienter som har høyest risiko for senskader etter infarktet, og som står i fare for å utvikle ikke minst hjertesvikt, svarer Hallén.

Jonas Hallén utførte studiene som ligger til grunn for doktoravhandlingen mens han arbeidet som lege og stipendiat på Hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Aker i samarbeid med forskerkolleger fra inn- og utland.

Kan vurdere skadestørrelsen med EKG
I tillegg til studiene om troponin, undersøkte han også hvordan elektrokardiogram (EKG) kan brukes til å vurdere størrelsen på hjerteskaden og risiko for kronisk nedsatt hjertefunksjon hos pasienter som nettopp har gjennomgått et akutt hjerteinfarkt.

I avhandlingen viser Hallén at pasienter med store infarkter og høy risiko for hjertesvikt  raskt og relativt effektivt kan identifiseres ved hjelp av en EKG-undersøkelse i løpet av de første timene etter akuttbehandling eller ved hjelp av troponin tatt ett døgn etter innleggelsen.

– Viktig å vurdere framtidig risiko
Hjerteinfarkt rammer mer enn ti tusen nordmenn hvert eneste år og skyldes som oftest en blodpropp i hjertets kransårer som blokkerer for blodforsyningen og dermed fører til at deler av hjertemuskelen dør.

– Etter et akutt hjerteinfarkt er det viktig å vurdere pasientenes risiko for fremtidige hendelser og død slik at man kan sikre best mulig behandling og oppfølging, understreker Hallén, som i dag arbeider som medisinsk rådgiver i Boehringer Ingelheim.

Powered by Labrador CMS