Slagenheter: Flere oppfyller ikke kriteriene

Drøyt 75 prosent av sykehusene i Norge oppgir at de har egen slagenhet. Men flere slagenheter tilfredsstiller ikke nasjonale anbefalinger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En kartlegging Dagens Medisin har gjennomført, viser at 39 av 51 sykehus i Norge som oppga at de behandlet slagpasienter, har egen slagenhet - en andel på 76 prosent. En spørreundersøkelse i 2009 avdekket at 80 prosent av 54 sykehus hadde egen slagenhet.
Fyller ikke alle kravene
Helse Midt RHF oppgir at samtlige åtte sykehus har slagenhet, men vedgår samtidig at ikke alle enhetene drives helt i tråd med nasjonale anbefalinger.
Vestre Viken opplyser at samtlige fire sykehus har slagenhet ifølge definisjonen, men ikke nødvendigvis fyller alle detaljkrav i retningslinjene, som for eksempel bemanningsfaktor.
- Ikke alle slagenhetene tilfredsstiller fullt ut anbefalingene i de nasjonale retningslinjer for behandling og rehabilitering av hjerneslag. I for eksempel Midt-Norge er ikke bemanningen ved alle sykehus i tråd med anbefalt bemanningsnorm, sier utviklingsleder Hild Fjærtoft i Norsk hjerneslagregister til Dagens Medisin.
Definisjon
Ifølge nasjonale retningslinjer for behandling og rehabilitering av hjerneslag, som kom fra Helsedirektoratet i fjor, kan en slagenhet defineres som en organisert behandling av slagpasienter i en geografisk avgrenset enhet med faste senger, bemannet med et tverrfaglig spesialopplært personale - og med et standardisert program for diagnostikk, observasjon, akutt behandling, tidlig mobilisering og rehabilitering. Enheten skal ha skriftlige rutiner og et system for kvalitetssikring.
Kriteriene er mer detaljert beskrevet, blant annet når det gjelder bemanningsnorm.
De fire regionale helseforetakene har svart på Dagens Medisin sine spørsmål om hvilke sykehus som tar imot slagpasienter og hvor mange som har egen slagenhet, ut fra ovennevnte definisjon.
Regionene
- I Helse-Nord har ti av samtlige elleve sykehus slagenhet. Ved sykehuset i Hammerfest er slagenheten under etablering.
- I Helse Midt har samtlige åtte sykehus slagenhet.
- Helse Sør-Øst opplyser at blant 22 sykehus som tar imot pasienter med akutt hjerneslag, har 20 egen slagenhet. I Oslo er det slagenhet ved Ullevål, Lovisenberg og Diakonhjemmet, men de to sistnevnte gir ikke trombolyse og innlegger bare pasienter som ikke er egnet for trombolyse.
Sykehuset Telemark er eneste helseforetak i Helse Sør-Øst med sykehus (lokasjoner) uten slagenhet - i Notodden og på Rjukan.
- Helse Vest oppgir at de ti sykehusene i regionen behandler hjerneslag på ulike nivå. «Ved tolkning av de nasjonale retningslinjene i strengeste forstand, er det bare Stavanger universitetssjukehus som har egen slagenhet. Haukeland har god kompetanse og behandler mange slagpasienter, ifølge Helse Vest, men har ikke en egen enhet for slagpasienter», melder det regionale helseforetaket.
Strenge føringer
På spørsmål om sykehus som ikke klarer å oppfylle kravene til en slagenhet, skal overføre slagpasienter til et annet sykehus, svarer Hild Fjærtoft:
- Dette sier ikke retningslinjene noe om. Målet er at de aller fleste sykehus, både større og mindre, skal etablere egen slagenhet. Vi har gode eksempler på mindre lokalsykehus som driver utmerket slagenhetbehandling. Men selv om det i retningslinjene står at alle slagpasienter bør behandles i slagenhet, har Helsedirektoratet lagt strenge føringer - ved at helsedirektøren i forordet til retningslinjene skriver at det skal være gode argumenter for at pasienter ikke får behandling i tråd med retningslinjene.


Uvisst hvor mange som behandles ved slagenhet

Det finnes ikke tall på hvor stor andel av slagpasientene i Norge som behandles ved slagenhet. I Sverige er andelen på over 88 prosent.
Utfordringen ved flere sykehus er at ikke alle pasienter innlegges ved slagenhet selv om sykehuset har en egen enhet for hjerneslagbehandling.
- Det er nok fortsatt et problem at ikke alle pasienter behandles ved slagenhet, selv om sykehuset har en slik enhet. Andelen av slagpasienter som behandles ved slagenhet, er nettopp en av de viktige kvalitetsindikatorene som det nasjonale registeret kan kartlegge. Gode tall på dette gir oss muligheten til å ettergå sykehusene og følge opp, kommenterer Bent Indredavik, prosjektleder for Norsk hjerneslagregister.
Ikke optimalt i Sverige heller
En nylig utgitt årsrapport fra det svenske slagregisteret Riks-Stroke viser at andelen pasienter i Sverige som behandles i slagenhet, er på 88,3 prosent.
Imidlertid er det bare 68 prosent som innlegges direkte på slagenhet, de øvrige blir overført til slagenhet etter hvert. Ifølge årsrapporten får opptil en firedel av slagpasientene i Sverige, og ved noen sykehus mer enn hver tredje pasient, ikke tilgang til hjelp på slagenhet eller intensivavdeling like etter innleggelse på sykehus.
Dobler muligheten
Erfaringer fra Prosjekt slagenhet i Trondheim har vist at pasienten har dobbelt så stor sjanse for å bli selvhjulpen hvis han kommer til slagenhet innen seks timer, sammenlignet med innleggelse på slagenhet etter 24 timer. Det er uavhengig av trombolytisk behandling.
Tidligst neste år er det mulig å få tall fra det nye registeret på antallet pasienter som behandles i slagenheter.


Disse sykehusene oppgir at de har en slagenhet:

Helse Sør-Øst
Oslo universitetssykehus Ullevål
Lovisenberg diakonale sykehus
Diakonhjemmet sykehus
Sykehuset Østfold Fredrikstad
Sørlandet sykehus Kristiansand
Sørlandet sykehus Flekkefjord
Sørlandet sykehus Arendal
Sykehuset Innlandet Elverum
Sykehuset Innlandet Hamar
Sykehuset Innlandet Gjøvik
Sykehuset Innlandet Lillehammer
Sykehuset Innlandet Tynset
Sykehuset Innlandet Kongsvinger
Sykehuset i Vestfold Tønsberg
Sykehuset Telemark Skien
Akershus universitetssykehus
Bærum sykehus
Drammen sykehus
Ringerike sykehus
Kongsberg sykehus
Helse Vest
Stavanger Universitetssjukehus
Helse Midt
St. Olavs hospital
Volda sjukehus
Ålesund sjukehus
Kristiansund sjukehus
Molde sjukehus
Sykehuset Namsos
Sykehuset Levanger
Orkdal sjukehus
Helse Nord
Universitetssykehuset Nord-Norge Harstad
Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø
Universitetssykehuset Nord-Norge Narvik
Nordlandssykehuset Bodø
Nordlandssykehuset Lofoten
Nordlandssykehuset Vesterålen
Helgelandssykehuset Mo i Rana
Helgelandssykehuset Mosjøen
Helgelandssykehuset Sandnessjøen
Helse Finnmark, Klinikk Kirkenes
Disse sykehusene oppgir at de behandler slagpasienter, men ikke i egen  slagenhet:
Helse Sør-Øst
Sykehuset Telemark Notodden
Sykehuset Telemark Rjukan
Helse Vest***
Haugesund sjukehus
Stord sjukehus
Odda sjukehus
Haukeland Universitetssjukehus
Voss sjukehus
Haraldsplass Diakonale Sykehus
Førde sentralsjukehus
Lærdal sjukehus
Nordfjord sjukehus
Helse Nord
Helse Finnmark, Klinikk Hammerfest
(under etablering)
*** Helse-Vest RHF har brukt streng definisjon av slagenhet
Dagens Medisin 21/2011

Powered by Labrador CMS