Kaffe inn i kampen mot kreft

Fire kopper kaffe om dagen reduserte risikoen for livmorkreft, viser amerikansk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Svenske Dagens Medicin melder dette 2. desember. Avisen viser til en studie som forskere fra Harvard Medical School i Massachusetts fikk nettpublisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 22. november.

Fløte og sukker oppveier fordelen
Det viser seg at kvinner som drakk minst fire kopper kaffe om dagen hadde 25 prosent lavere relativ risiko enn alle de andre kvinnene i studien og 30 prosent mindre risiko enn dem som drakk mer enn én kopp daglig.

Forskerne fant ingen kobling mellom tedrikking og risiko for kreft i livmoren.

De konkluderer med at minst fire kopper kaffe per dag er forbundet med redusert risiko for kreft i livmoren. De påpeker imidlertid at sukker og fløte i kaffen kan oppveie de potensielle fordelene ved kaffedrikking, skriver avisen.

Stor prospektiv studie
Tidligere studier har pekt på at kaffe kan senke blodnivåer av østrogen og insulin – hormoner som har vært satt i sammenheng med utvikling av endometriekreft. Harward-forskerne inkluderte nesten 65.000 kvinner i sin prospektive studie.

Kvinnene, som var mellom 34 og 59 år da studien startet i 1980, ble fulgt i 26 år. I løpet av den tiden, ble det rapportert om 672 tilfeller av livmorkreft.

Powered by Labrador CMS