Sender sykmeldingsskjemaene tilbake

Fastlegene i Tromsø angriper de nye sykmeldingskravene og sender skjemaer i retur til Nav.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Nav pålegger oss nå et udokumentert og tidkrevende merarbeid i forhold til sykmeldinger som ikke tjener hensikten. Vi bidrar selvsagt i sykemeldingsarbeidet, og debatten om arbeidsgivers mulighet for å utnytte eventuell restkapasitet hos den sykmeldte er viktig, sier fastlege Kjetil Karlsen i Tromsø.

Les også: Skeptisk til obligatorisk opplæring

- Irrelevant informasjon
Blant de nye kravene til legene ved sykmelding som ble vedtatt, er det blant annet krav til at arbeidsgiver skal sende skriftlig melding om tilrettelegging ved sykmelding til den ansattes fastlege.
Legene i Tromsø mener informasjonen oftest er irrelevant, og aner ikke hva de skal gjøre med skjemaene: Mens noen leger har haugevis av skjemaer i bunker på skrivebordet, vurderer andre å makulere dem, ifølge Karlsen.
- Men på et møte blant legene nylig var det bred støtte for rett og slett returnere skjemaene til Nav, sier Karlsen.
Ifølge ham vil alle de nær 55 legene i tromsø gjøre dette.
- Vi er bekymret for den økende byråkratiseringen av allmennlegetjenesten. Vår oppgave er først og fremst å være til stede for våre pasienter, sier Karlsen.
- Nå virker det imidlertid som om NAV prøver å presse legene til å sykmelde mindre ved å lage så tungvinte ordninger at fastlegen ikke orker eller har tid til å sykmelde. De blir å angripe problemstillingen på helt gal måte.
NAV Tromsø uttaler via sin kommunikasjonsrådgiver at de forholder seg til de nye reglene og til det kommunelegen sier.

Nye krav skaper harme
Det er særlig kravene om dialogmøter og sykmeldingskurs som opprører leger over hele Norge.
Onsdag uttalte Allmennlegeforeningens leder Trond Egil Hansen til Dagens Næringsliv at han tror flere leger vil si fra seg retten til å skrive ut sykmelding, som en protest mot obligatorisk sykmeldingskurs.

Powered by Labrador CMS