Sykepleierne Christer Mattson, Kjersti Viken og Mildrid Ringset ved ortopedisk senter i Storgata i Oslo. Foto: Rune Thorstein

En av fem kan miste jobben

Én av fem kan miste jobben ved ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus (OUS) dersom forslaget til neste års budsjett går gjennom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OUS-fusjonen

I det foreløpige budsjettet for neste år er det lagt opp til at det i ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus (OUS) kuttes 99 årsverk.For ortopedisk avdeling er det foreslått kutt i antallet årsverk for overleger fra 57 stillinger til 41. Ventetiden ved avdelingen har økt med 30 prosent siden fusjonen trådte i kraft.De tillitsvalgte mener dette blir en de facto-nedleggelse av helsetilbud når den elektive kirurgien reduseres. De mener også at risikoen for behandlingssvikt vil øke – og for en stor del ramme pasienter som ikke har andre tilbud.Ikke-budsjetterte inntekter

Ortopedisk avdeling er en av de avdelingene som må kutte mest i forbindelse med fusjonsprosessen i OUS dersom forslaget til neste års budsjett går igjennom. I så fall må en av fem ansatte gå. Avdelingen er pålagt å spare 80 millioner kroner neste år.
Reduserer kapasiteten
Den planlagte reduksjonen er på 99 årsverk, hvorav 56 sykepleiere, 16 overleger og 27 øvrige ansatte. Det viser den foreløpige bestilte nedbemanningen i oktoberprognosen,  inkludert såkalte flate kutt.
Også sengeposten for elektiv ortopedi i Storgata i Oslo er planlagt omorganisert til kun å omfatte dagkirurgi.  Denne avdelingen behandler rundt 100 pasienter i uka.
- Dette innebærer en reduksjon på over 50 prosent av operasjonskapasiteten, fastslår tillitsvalgt for overlegene, Ola Wiig.
Uforsvarlig ventetid
- Allerede nå mangler vi ressurser etter at Aker-pasientene flyttet inn. Det er lang kø for øyeblikkelig hjelp-pasienter - og de venter uforsvarlig lenge, mener Wiig.
I fagene nevrologi, plastikkirurgi og ortopedi er det samlet foreslått kutt på mellom ti og tyve prosent i neste års budsjett, noe som innebærer et kutt på over 195 årsverk. Alle disse avdelingene har hatt økende ventetid til behandling siste året. Ved ortopedisk avdeling har ventetiden økt med 30 prosent siden fusjonen.
«En rasering»
I en risikoanalyse avdelingen har foretatt, kommer det frem at flere av avdelingens seksjoner allerede nå bryter lovens intensjon: Vi må avvise søknader fra pasienter vi føler at vi ikke kan prioritere når de som trenger det mest, venter alt for lenge, heter det i risikoanalysen.
- Vi er nødt til å foreta regelmessige strykninger av både barne, -protese og ryggortopedi, bekrefter Wiig. Han karakteriser forslaget som en rasering av ortopeditilbudet i Helse Sør Øst, og legger til at dette også vil gå ut over forsknings- og utdanningskapasiteten.
Lengst venteliste - størst kutt
- Ved OUS tas det ut stordriftsfordeler i fusjonen før den er realisert. Vi ser oss ikke i stand til å utføre jobben vår hvis dette budsjettet vedtas. Allerede i dag har vi flere eksempler på pasienter som får dårligere helse på grunn av situasjonen. Ortopedisk avdeling har den største økningen i ventelister og får det største kuttet. Det er ingen tvil om at dette går ut over pasientene, sier han.
- Vi som fagfolk føler oss ikke hørt. Vi kjenner oss ikke igjen i virkelighetsbildet som ledelsen presenterer. Vi opplever at realitetene maskeres før de kommer opp til direktøren.
- Dårlig arbeidsmiljø
Wiig beskriver arbeidsmiljøet ved ortopedisk avdeling som dårlig. I likhet med andre ansatte Dagens Medisin har snakket med ved OUS, beskriver han følelsen av resignasjon og utmattelse.
- Dette tar oppmerksomheten bort fra det kliniske arbeidet. Det er nye beskjeder og kontrabeskjeder hver time. Vi har en betydelig tretthet og resignasjon i avdelingen, sier han.
Oslo Universitetssykehus opplyser via sin kommunikasjonsavdeling at ledelsen ikke kommenterer enkeltposter i forslaget til budsjett.
Dagens Medisin 20/2011

Powered by Labrador CMS