Forskrift for utskrivingsklare fastsatt

Den nye forskriften om kommunal medfinansiering og betaling for utskrivingsklare pasienter er nå fastsatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskriften

Forskrift om kommunal medfinansiering av spesialisthelsetjenesten og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter ble vedtatt 18. november 2011.Les den her

Forskriften vil tre i kraft fra 1. januar 2012. Den ble vedtatt fredag 18. november, slik at kommuner og sykehus får bedre grunnlag for utformingen av de lovpålagte avtalene de skal inngå, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det skal lønne seg for kommunene å bygge opp gode lokale tilbud for pasientene og holde folk friske. Forskriften er et viktig virkemiddel for å få til dette, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding fra departementet.

Skal motiveres
I den nye forskriften får kommunene et økonomisk medansvar når innbyggerne deres behandles på sykehus. Medfinansieringsandelen er satt til 20 prosent.

– Kommunene skal motiveres til å forebygge mer og behandle sykdom så tidlig som mulig. Derfor skal de betale en del av regningen når innbyggerne legges inn på sykehus. De vil få penger til å betale for innleggelsene, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. 

Må betale eller bygge opp
Den nye forskriften innebærer også at kommunene må betale for utskrivingsklare pasienter som blir liggende på sykehus i påvente av et kommunalt tilbud.

– I dag er det slik at mange blir liggende på sykehuset etter at behandlingen er ferdig. Det er ikke bra for pasientene og det er kostbart for fellesskapet. Kommunene vil få overført midler til å betale regningen de nå får. Midlene kan brukes til å bygge opp gode lokale tilbud i kommunen for å ta imot utskrivingsklare pasienter, eller til å betale sykehuset dersom slike tilbud enda ikke er opprettet i kommunen, sier helse- og omsorgsministeren videre

Kommunene får overført 5,6 milliarder kroner for å dekke utgifter til sykehusbehandling og utskrivingsklare pasienter i forslaget til statsbudsjett for neste år, heter det fra departementet.

Powered by Labrador CMS