Frykter mer resistens

Folkehelseinstituttet advarer mot antibiotikabehandling ved asympomatisk bakteriuri.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Antibiotikadagen

Fredag 18. november arrangeres Den europeiske antibiotikadagen for fjerde år på rad.Formålet er å fremme rasjonell bruk av antibiotika i Europa. I Norge er årets fokus rettet mot feil bruk av antibiotika ved asymptomatisk bakteriuri.Selv om hvert enkelt land kan fokusere på et egetvalgt problemområde, har det europeiske smittevernsenteret (ECDC) utarbeidet en del informasjonsmateriell og videoer med relevant informasjon om temaet Antibiotikaresistens.En av vidoene inneholder intervju med en norsk pasient som ble smittet med en svært resistent bakterie: The threat of antibiotic resistance (video from Euronews).Kilde: Folkehelseinstituttet  Referanser

I anledning den europeiske antibiotikadagen 18. november advarer Folkehelseinstituttet mot at overbehandling ved asymptomatisk bakteriuri (ASB) kan gi antibiotikaresistens og påføre pasienter helseproblemer.

Dette er vanlig både i sykehjem, sykehus og primærhelsetjenesten.

– Unødvendig antibiotikabruk bidrar til det alvorlige og økende problemet antibiotikaresistens, understreker instituttet.

Ikke til gagn
Det er godt dokumentert at behandling av asymptomatisk bakteriuri ikke er til gagn for pasientene. Behandling reduserer verken sykelighet eller dødelighet.

– Unødvendig antibiotikabruk kan derimot påføre pasientene kolonisering med antibiotikaresistente mikrober eller antibiotika-assosiert diaré (Clostridium difficile colitt), skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Dette er anbefalingene

  • Det blir ofte utført dyrkning av urin uten egentlig indikasjon. Vond/stram lukt av urinen er ikke indikasjon for urindyrkning.
  • Funn av bakterier i urinen skal ikke automatisk føre til antibiotikabehandling. Behandling iverksettes bare når det er kliniske holdepunkter for infeksjon.
  • Dyrkning som screening bør kun gjøres hos gravide og pasienter som skal gjennomgå urologiske prosedyrer. Ved positive funn behandles disse i henhold til retningslinjer.
  • Pasienter med permanent kateter vil alltid ha bakterier i urinen, og urindyrkning utføres kun dersom det er kliniske holdepunkter for urinveisinfeksjon, og en har til hensikt å behandle med antibiotika.

Nasjonale faglige retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten finnes på helsebiblioteket.no

Powered by Labrador CMS