Vil fortsatt være OUS-vaktbikkje

Fylkeslege Petter Schou vil holde spesielt øye med akutt- og traumemottaket og IKT-situasjonen ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Onsdag 16. november hadde fylkeslege Petter Schou og hans kolleger hos Fylkeslegen i Oslo og Akershus møte med konstituert administrerende direktør Jan Eirik Thoresen og hans følge.

Fylkeslegen ønsket å få flere svar om pasientsikkerheten og risikostyringen knyttet til dette under prosessen med å slå sammen avdelinger enn det sykehuset hadde gitt ham så langt.

– Vi vil følge opp med nye møter for å forsikre oss om at sykehuset yter forsvarlige helsetjenester, sier Petter Schou til Dagens Medisin rett etter møtet.

Han karakteriserer seg som en vaktbikkje som vil følge nøye med på den videre sammenslåingsprosessen.

Uaktuelt med pålegg nå
Under møtet gikk fylkeslegen gjennom svarene som OUS-ledelsen hadde redegjort for i et brev til fylkeslegen og stilte sykehusets representanter en rekke spørsmål.

– Vi tok spesielt opp konsekvensen av å bryte opp fagmiljøet ved akutt- og traumemottaket, IKT-situasjonen og at fagfolk er så bekymret for situasjonen ved sykehuset at de stadig går ut i mediene og henvender seg direkte til helse- og omsorgsministeren. Dette er et tegn på at de ikke blir hørt og at deres bekymringer ikke blir tatt hensyn til, sier fylkeslegen.

Han mener det er viktig med god intern kommunikasjon innen sykehuset.

– Det handler å møte fagmiljøene på en god måte, men jeg opplever at dagens ledelse ser disse tingene, sier han.

Han var ikke fornøyd med at sykehusets risikobetraktninger er av overordnet karakter, og han understreket overfor sykehusledelsen at han gjerne vil se slike analyser også på klinikk- og avdelingsnivå.

– Er det aktuelt å gi sykehuset pålegg om å rette opp uforsvarlige forhold?

– Nei, ikke foreløpig.  Tiden er ikke inne for å sende saken til Statens helsetilsyn, som er den instansen som tar stilling til dette etter en anbefaling fra oss. I så fall må det skje noe galt, og der er vi ikke nå, svarer Schou.

– IKT er helt sentralt
– Hva er du mest bekymret for?

– Det er ikke greit at sykehuset har flere forskjellige journal-, røntgen- og pasientadministrative systemer. Etter at sykehuset stoppet prosessen med felles IKT-løsninger for hele sykehuset har man laget midlertidige løsninger som gjør at det ikke er uforsvarlig, men det er klart at den store utfordringen er datasystemene og hva som skjer der, svarer Schou.

Han understreker at det er viktig at sykehuset får på plass et felles pasientadministrativt system (PAS) med blant annet henvisininger og et felles journalsystem.

– Det er avgjørende for at sykehuset skal lykkes med omstillingen, understreker fylkeslege Petter Schou overfor Dagens Medisin.

– Vi har en gjensidig oppfatning
Konstituert administrerende direktør Jan Eirik Thoresen sier til Dagens Medisin at dette møtet inngår i en møteserie på to-tre i året som sykehuset har med Fylkeslegen, og at også dette møtet ble holdt i en god stemning.

– Jeg opplever at vi har en gjensidig oppfatning av den krevende situasjonen som vi har ved sykehuset, blant annet når det gjelder risikostyring av pasientbehandlingen, sier han.

Han understreker at sykehuset vil ha fokuset rettet mot slik risikostyring også i fortsettelsen.

Om uroen blant de ansatte sier han dette:

– Den uroen vi ser i organisasjonen tar både vi og fylkeslegen alvorlig.

Powered by Labrador CMS