Isolerer stamceller i beinmargen

Det er funnet en måte å isolere stamceller på for å bygge opp friske blodårer etter beinmargstransplantasjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Én av fem pasienter med blodkreft dør etter en beinmargstransplantasjon, men nå har forskere fra Det helsevitenskapelige fakultet (Helsefak) ved Universitetet i Tromsø og australske Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) oppdaget en mer effektiv behandling, melder fakultetet.

Raskere frisk etter blodkreft?
Ved hjelp av forskning på mus har forskerteamet funnet en måte å isolere stamceller i beinmargen. Disse stamcellene bygger opp helt nye, friske blodårer i beinmargen etter beinmargstransplantasjonen.

– Dette er utrolig spennende, nesten som magi! Det er ingen andre i verden som har prøvd ut nettopp dette, sier  Dr. Peter McCourt ved Helsefak og forsker Susie Nilsson (bildet) fra Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) i Australia.

Funnene deres kan føre til at blodkreftpasientene, som i dag må ligge svært lenge på isolat etter transplantasjon på grunn av at all produksjon av blodceller er ødelagt av cellegift, blir raskere friske.

– Alt begynte med at Peter, som er spesialist på leveren og blodårer, og jeg som jobber med beinmargstransplantasjon, begynte å arbeide sammen. Å koble disse to profesjonene var med på å finne helt nye løsninger, forteller Susie Nilsson.

Hun besøkte nettopp sine samarbeidspartnere fra Tromsø, og optimismen er stor.

Blodplater dannes raskere

Blodkreftpasientene som går gjennom en beinmargstransplantasjon er svært utsatt for infeksjoner og sykdommer. Noen dager før inngrepet blir nemlig beinmargen og dens blodårer totalt ødelagt av cellegift. Etter en beinmargtransplantasjon har ikke pasienten noe immunforsvar.

Gjendannelse av nye røde og hvite blodceller, blodkar og ikke minst nye blodplater som forhindrer blødninger, tar svært lang tid. Dette er en belastende periode både for pasient og pårørende, undertrekes det fra fakultetet.

– I dag tar det for eksempel 130 dager for en som har fått beinmargstransplantasjon å danne nye blodplater. Vår forskning fremskynder denne prosessen, poengeterer McCourt.

Han forteller at det er vanlig å vente på at kroppen selv reparerer de ødelagte blodårene i beinmargen, noe som tar lang tid. Museforsøkene til McCourt og Nilsson viser at de stamcellene de har isolert og transplantert effektivt danner nye friske blodkar.

Holder beinmargen ren
En annen årsak til at musene i forsøkene blir raskere friske av beinmargstransplantasjonen, er ”scavenger endothelial”, stamcellene som McCourt og Nilsson setter inn i musene, noe man kan kalle ”søppelbilceller”. McCourt har lang yrkeserfaring i nettopp rensing av blod i sine studier av leveren.

– Enkelt forklart setter vi også inn disse ”søppelbilcellene” i transplantasjonen for at de skal spise avfallsstoffene og holde det rent i benmargen, i tillegg til å bygge blodårer, forklarer han.

Samarbeidet i ett år
Forskerteamet fra Tromsø og Australia har arbeidet sammen i kun ett år, og de er begeistret over å allerede ha fått så gode resultater. Nå er ønsket å prøve denne metoden også på menneskeceller, ifølge Det helsevitenskaplige fakultet.

Fakultetet har en egen post.doc. – Dr. Ana Oteiza – som drar ned til det australske laboratoriet for å være der i ett år.

Powered by Labrador CMS