Reduserte hjernesvulst gjennom forsøk

Modellforsøk på mus viser at en hjernesvulst kan reduseres med 72 prosent ved hjelp av betennelsesdempende medisiner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Viruset finnes hos de fleste

Cytomegalovirus (CMV) er et helt vanlig virus som ligger latent i kroppen vår. 70-75 prosent av den voksne befolkningen har dette viruset i seg uten å vite om det.Problemet er at ved kreft kan dette ”harmløse” viruset få en betydelig rolle – det kontrollerer mange mekanismer i kreftcellen, deriblant flere inflammatoriske prosesser som får svulsten til å vokse.Dette var bakgrunnen for at forskerne så nærmere på hvorvidt dette viruset har noen sammenheng med hjernekreft hos barn – såkalt medulloblastom.Kilde: Docent John Inge Johnsen, Barncancerforskningsenheten, Cancer Centrum Karolinska Institutet i Stockholm.

Disse resultatene ble nylig lagt fram i en artikkel i The Journal of Clinical Investigation av forskere fra Tromsø, Stockholm og Lund. De håper at behandlingen på sikt skal komme pasienter med hjernekreft til gode.

Brukte betennelsesdempende midler
Allerede i 2004 gjorde den samme forskningsgruppen funn som ble bredt omtalt i verdenssammenheng. Da fant de ut at betennelsesdempende legemidler som diclofenac og celekoksib var effektive mot barnekreften neuroblastom.

Den gangen fant de ut at kreftsvulsten drives av betennelsesprosesser, og at man kan bremse utviklingen ved å bruke kombinasjon av cellegift og diclofenac. Nå viser de siste resultatene deres at ved å bruke celekoksib og virusbehandlingen gancyclovir, reduseres kreftsvulsten betydelig.

Museforsøkene viste at kreftsvulsten minsket med 40 prosent ved hjelp av celekoksib. Når man i tillegg benyttet antivirusmedisin gancyclovir, minsket den med 72 prosent.

Vil prøve ut på pasienter
– Både gancilovir og acetylsalisylsyre har relativt gode bivirkingsprofiler. Vi ser derfor en mulighet til å kunne prøve disse legemidlene på pasienter i nær framtid, sier docent John Inge Johnsen ved Barncancerforskningsenheten, Cancer Centrum Karolinska Institutet i Stockholm til Dagens Medisin.

– Hva kan bli de kliniske konsekvensene av deres arbeid?

– Det er for tidlig å si, svarer den norske molekylærbiologen Johnsen, som er delt sisteforfatter i studien.

De andre nordmennene som har medvirket i studien er Tromsø-forskerne Baldur Sveinbjørnsson (molekylærbiolog) ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø (UiT) og Ole-Martin Fuskevåg (farmasøyt) ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Cytomegalovirus sentralt
Forskningsgruppa har videre funnet ut at Cytomegaloviruset (CMV) finnes i 92 prosent av medulloblastomsvulstene. Det er helt nytt å finne så mye CMV i denne typen kreft. Viruset driver betennelsesprosessen i kreftsvulsten og får den til å vokse.

70-75 prosent av den voksne befolkningen har dette viruset, som ser ut til å spille en betydelig rolle i kontrollen av forskjellige mekanismer i kreftceller. Viruset er funnet i blant annet hjernesvulster og ved brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft.

Blant annet viser en ny artikkel som 27. oktober ble nettpublisert i The Lancet (Burn J et al) at 60 prosent av pasienter med Lynch syndrom ikke utvikler tykktarmskreft dersom de får forebyggende behandling med acetylsalisylsyre 600 mg per dag.

Se abstraktet i The Journal of Clinical Investigation

Powered by Labrador CMS