Hedres for livsviktig forskning

Ola Didrik Saugstad, professor og leder for Pediatrisk forskningsinstitutt ved Oslo universitetssykehus, hylles for sin forskning gjennom å bli tildelt den internasjonale prisen «The Landmark Award».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Prisen deles ut av American Academy of Pediatrics, som består av USAs ledende eksperter innen barnemedisin. Dette skriver Oslo universitetssykehus på sin nettside.
Oppdagelsen
Det er Saugstads forskning om oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte som nå besvares med «The Landmark Award». Denne gjeve utmerkelsen tildeles forskning som får stor betydning for nyfødtmedisinsk praksis.
For 35 år begynte Saugstad sin forskning som førte til at han oppdaget at cellene til nyfødte som blir født med oksygenmangel, blir skadet ved selv kortvarig bruk av 100 prosent oksygen. Ren oksygen er giftig for øyne, lever, lunger, hjerte og hjerne.
Romluft i stedet for ren oksygen
Forskningsgruppen til Saugstad oppdaget etter hvert at barna kom seg raskere og færre døde ved å bruke romluft under gjenopplivning. Romluft vil si vanlig luft som består av 21 prosent oksygen.
Barna som ble gitt romluft, fikk raskere økning i hjertefrekvensen og tok sine første pust tidligere.
Dødeligheten hos nyfødte som må gjenopplives, reduseres betydelig hvis romluft brukes i stedet for ren oksygen (100 prosent oksygen).
Ny verdensstandard
På grunn av denne forskningen ble verdensstandarden for oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte endret høsten 2010.
I løpet av de siste årene har mange forskningsgrupper i utlandet også sluttet seg til og bidratt til at den internasjonale standarden ble endret. I alt har 30 doktorgradsstipendiater vært med på forskningsarbeidet som Saugstad har ledet.

Powered by Labrador CMS