Folat kan forebygge sen språkutvikling

Barn av mødre som tok folat rett før og tidlig i svangerskapet, hadde halvert risiko for svært forsinket språkutvikling ved tre års alder, sammenlignet med barn av mødre som ikke tok folat.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det viser verdens første studie på mors bruk av folat og språkutvikling, melder Folkehelseinstituttet. Studien inkluderer nærmere 40 000 barn fra Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.
Må etterprøves
Resultatene er publisert i JAMA (Christine Roth m.fl.). Forskerne bak studien er klare på at siden dette er den første i sitt slag, må resultatene etterprøves av andre før funnene kan tillegges stor vekt.
Forskerne påpeker at også andre faktorer kan ha betydning for svært forsinket språkutvikling, som for eksempel hørselsproblemer og utviklingsvansker og at det i tidlige leveår er stor variasjonsbredde i barns utvikling.
Nevralrørsdefekter
Det har lenge vært kjent at tilskudd av folat tidlig i svangerskapet minsker risikoen for nevralrørsdefekter, som for eksempel ryggmargsbrokk.
Resultatene fra denne studien tyder på at folat også er viktig for flere sider av nevrologisk utvikling, som språkutvikling, og at den beskyttende effekten av å ta folat sammenfaller med tidsrommet for forebygging av nevralrørsdefekter, skriver Folkehelseinstituttet.
Støtter anbefalinger
Studien viste ingen beskyttende effekt av folat på forsinket motorisk utvikling hos barnet. For kvinner som tok andre vitaminer tidlig i svangerskapet, men ikke folat, var det heller ingen   effekt på språkutviklingen hos barnet. Det samme var tilfellet for inntak av folat først etter uke åtte i svangerskapet.
Funnet støtter Helsedirektoratets oppfordring om at gravide skal ta ekstra folattilskudd og at de bør starte med tilskudd før de blir gravide.

Powered by Labrador CMS