Stoltenberg ber om solidaritet

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker et solidaritetsoppgjør med en lønnsvekst som de konkurranseutsatte bedriftene kan tåle.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Les også hvordan Fellesforbundet refererer fra Stoltenbergs tale
TARIFFOPPGJØRET 2012: – Jeg vil invitere til at vi gjør neste års lønnsoppgjør til et solidaritetsoppgjør. Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han talte til Fellesforbundets landsmøte i dag.
Ber for de konkurranseutsatte
Ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor la Stoltenberg vekt på at det er viktig å være føre var for å unngå arbeidsledighet. Han mener at den lønnsveksten de konkurranseutsatte bedriftene kan tåle, må danne rammen for lønnsveksten i resten av økonomien.
Lønnskostnadene i norsk industri har de siste årene vokst vesentlig raskere enn hos våre handelspartnere. Ifølges statsministeren har bedriftene klart å bære det fordi de har produsert mer effektivt og fått bedre betalt..
– Vi har ingen garanti for at det vil fortsette. En sterk krone gjør det vesentlig vanskeligere å beholde konkurransekraften. Derfor må hensynet til arbeidsplasser og konkurranseevne stå helt sentralt også i lønnsoppgjøret til våren. Vi skal ta vare på norske bedrifter og arbeidsplasser og medvirke til stabil kronekurs, sa Stoltenberg, ifølge pressemeldingen.
Mener alle må bidra
Statsministeren uttalte videre at både arbeidstakere, arbeidsgivere og staten må bidra til å vise solidaritet med de som risikerer jobbene på grunn av krisen i Europa.
– På 1990-tallet viste vi at det var mulig å ha reallønnsvekst samtidig som vi bedret konkurranseevnen. Dette ble omtalt som solidaritetsalternativet, fordi de som sto i jobb viste solidaritet med de som var blitt ledige. Denne gangen må vi vise solidaritet med de som kan bli ledige, ved å motvirke at konkurranseutsatte bedrifter rammes og må legges ned, sa Stoltenberg blant annet under landsmøtet.

Powered by Labrador CMS