Foto: Wigdis Korsvik, Helse Nord.

Én av ti eldre feilmedisineres

PASIENTSIKKERHETSKONFERANSEN: Mellom ti og tyve prosent av legemiddelforskrivingen til eldre er feil. Samtidig er hver tiende innleggelse i medisinske avdelinger forårsaket av legemiddelrelaterte problemer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


BODØ: Denne statistikken ble lagt fram under en av parallellsesjonene på Nasjonal pasientsikkerhetskonferanse, som nettopp er avsluttet i Bodø.
Seniorrådgiverne Merete Steen fra Helsetilsynet og Hilde Heimli fra Helsedirektoratet synliggjorde under sine foredrag i går at det er et stort forbedringspotensial i norsk helsevesen når det gjelder riktig legemiddelbruk for eldre.

330 fagfolk fra hele landet deltok på konferansen, som i dag har hatt blant annet IKT på programmet. Gjennom to foredrag satte Anders Baalsrud, leder for stab pasientsikkerhet ved Oslo universitetssykehus, fokus på hvordan det norske helsevesenet utnytter og forvalter datateknologien. 
Pekte på kommunalt ansvar
Ifølge Helse Nord poengterte Merete Steen at kommune og sykehjemsledelse må ta mer tak i hvordan legemiddelbehandlingen legges til rette. Hun og Heimli rettet blant annet fokuset mot sårbare pasienter og utrygg tilrettelegging av denne behandlingen i norske sykehjem.
Steen fortalte at Helsetilsynet i perioden 2008-2010 økte sin tilsynsaktivitet på legemiddelområdet i norske sykehjem. Tilsynet fant avvik fra lovkrav i 51 av 67 sykehjem. Avvikene gjaldt blant annet mangelfull tilrettelegging av legetjenesten, uklare oppgaver og ansvarsfordeling og lite kontroll med hvordan legetjenesten fungerte.
Mangelfull opplæring
Det ble også funnet avvik som gikk på mangelfull opplæring om legemidler og observasjon av bivirkninger samt mangel på systemer for å gå gjennom pasientenes legemiddelbehandling.
Merete Steen opplyste også at Helsetilsynet hvert år får om lag 2000 meldinger om uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten. 13 prosent av alle meldingene som ble registrert i 2010 gjaldt hendelser knyttet til legemiddelfeil.
Skal hindre feilbruk
Hilde Heimli fortalte at Helsedirektoratet for tiden utarbeider en nasjonal veileder for legemiddelgjennomgang.

Målet er å hindre feil bruk av legemidler. Hensikten med en slik veileder er å lage gode prosedyrer for legemiddelgjennomgang, som inkluderer tverrfaglig samarbeid og bidrar til standardisering av legemiddelbehandling. Et utkast av veilederen vil i  høst bli sendt ut til aktuelle fagmiljø for innspill og kommentarer.
Tverrfaglige team
Heimli tok til orde for tverrfaglige team, som bør bestå av lege, farmasøyt, sykepleier og relevant helsepersonell med nødvendig kompetanse til å vurdere pasientens helhetlige legemiddelbehandling.
Målet med en legemiddelgjennomgang er å vurdere pasientens totale legemiddelbruk når det gjelder både diagnoser, effekt og bivirkninger.
Legen er ansvarlig
– Legen er ansvarlig for å stille riktig diagnose og gi riktig legemiddelbehandling. En legemiddelgjennomgang i tverrfaglige team kan støtte opp under legens ordinasjon, komplementær faglighet og forståelse for pasientens legemiddelbehandling, sa Heimli, ifølge helse-nord.no.

Nasjonal pasientsikkerhetskonferanse

Helse Nord var vert for årets nasjonale pasientsikkerhetskonferanse, som denne gangen ble arrangerert i Bodø 28.–29. september. Dette var fjerde gang at konferansen ble arrangert.

Powered by Labrador CMS