Amming halverer hoftebrudd

Å gi barnet mat gjennom brystet reduserer risikoen for senere hoftebrudd hos postmenopausale kvinner med 50 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I en artikkel  publisert i Journal of bone and mineral research peker Åshild Bjørnerem og kollegene ved Avdeling for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø på langtidseffektene for beintettheten av å gi brystmelk.

I studien undersøkte forskerne effektene av antall graviditeter og amming i forhold til risikoen for senere hofte-, og håndleddsfrakturer samt andre brudd – som resultatet av skjørt skjelett andre steder enn i virvelsøylen.

Fulgte opp mange kvinner
Undersøkelsen ble gjort på nærmere 4681 menopausale kvinner, med utgangspunkt i Tromsøundersøkelsen som ble gjennomført fra 1994 til 2010. Kvinnene som deltok  i studien var fra 50 til 94 år.

Gjennom en oppfølgingsperiode på i snitt 14,5 år, ble det registrert 442 hoftebrudd, 621 håndleddsbrudd og 1105 andre frakturer som resultat av skjørt skjelett.

Resultatene ga en bruddfrekvens på henholdsvis 7,8, 11,4 og 21,3 per tusen personår.

Halverer risikoen
Kvinnene som ammet hadde 50 prosent lavere risiko for å få hoftebrudd enn de som ikke ga brystmelk etter fødsel (4,9 prosent).

Risikoen for tretthetsbrudd var 27 prosent lavere. Det var ingen forskjeller i risikoen for håndleddsbrudd.

Resultatene kommer frem etter justeringer for alder, BMI, høyde, fysisk aktivitet, røyking, diabetes, tidligere hofte- eller håndleddsbrudd, bruk av hormonell erstatningsbehandling og utdanningslengde.

Powered by Labrador CMS