Hver femte bruker ikke høreapparatet

En av fem personer som har fått tilpasset høreapparat, bruker det praktisk talt ikke.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i doktorgradsarbeidet til audiograf Jorunn Solheim på Kirugisk klinikk ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. 

Hun forsvarer i dag sin avhandling om hørselstap hos eldre over 65 år under en disputas ved Universitetet i Oslo.

Oppfølging viktig
Analyser hun gjorde, viste en signifikant sammenheng mellom det at pasientene opplevde å få god, faglig oppfølging og samtidig aksepterte at man trengte hørselsteknisk hjelp, på den ene siden, og hvor mange timer som høreapparatene ble benyttet, på den andre.

Solheim studerte hvordan hørselstap påvirker eldres hverdag – i forhold til praktiske aktiviteter og sosial deltakelse. Hun undersøkte også hvilke faktorer som påvirker forventningene til, og faktisk bruk av, høreapparat.

Pasientene i studien var alle henvist til Lovisenberg for høreapparattilpasning.

Gjennom kvantitative analyser viste hun at hørselstap medfører både praktiske og sosiale begrensninger, og er signifikant knyttet til hørselstapets størrelse, oppfatning av egen helse og tilfredshet med tilværelsen.

Forventer lite
– Personer med lite hørselstap hadde ikke så høye forventinger til nytten av høreapparat. De så flere problemer knyttet til bruk og hadde i mindre grad planer om å bruke høreapparatene sammenlignet med personer med dårligere hørsel, sier hun i anledning disputasen.

Hun forklarer resultatene med at eldre er en utsatt gruppe i forhold til aldersrelaterte forandringer, og at de har andre kroniske lidelser i tillegg til nedsatt hørsel.

– Mange opplever hørselstapet først og fremst som et psykososialt problem. Den hørselshemmedes behov for kommunikasjon og samspill med familie og nærmiljø må vektlegges og danne utgangspunktet for pedagogiske og tekniske rehabiliteringstiltak, mener hun.

Individuelle råd viktig
Jorunn Solheim tar til orde for individuell rådgivning.
– Dette er viktig for å avdekke den enkeltes kapasitet, behov og mål for rehabilitering, påpeker hun.

Audiograf Jorunn Solheim ved Kirurgisk klinikk på Lovisenberg disputerer fredag 26. august. Avhandlingens tittel er: "Hearing loss in the elderly. Consequences of hearing loss and considerations of audiological rehabilitation." Prøveforelesning og disputas foregår hhv. 10:15 og 12:15 i Auditorium 6, Domus Academica (Carl Johansgt 47) UiO Sentrum

Powered by Labrador CMS